fredag, februari 26, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 8: Nya landvinningar

Goddagens! 

I veckans lista tar jag en titt på nysläppta alster som ni med fördel kan frottera öronen med. Utan vidare krusiduller kör vi igång!

Helsingborgsbandet KOLLAPS\E släppte sin första EP i slutet av januari med den passande titeln ”The Pandemic Sessions” och är man vän av band som NEUROSIS och CULT OF LUNA kan man med fördel spetsa öronen nu. KOLLAPS\E spelar nämligen en väl utförd sludge med såväl mangel som snygga melodislingor och bra tryck i de vokala insatserna. 

Bandmedlemmarna är inga dunungar direkt utan har man hängt med i Helsingborgs metal-scen bör man känna igen dessa herrar från akter som HEARTS ALIVE och MISS MOFET. För egen del är jag spänd på att se vad som kommer härnäst från KOLLAPS\E när första EPn är så här lovande.   

Andra gänget till rakning är NATHR som härstammar från Trondheim och har släppt en EP vid namn "Beinahrúga". Från den kommer fenomenala spåret Tenebra Mundi, en långsam och doomig historia som lovar tät dimma och ond bråd död. Med tanke på hur NATHR låter har de gissningsvis koll på NORTT som spelar en liknande typ av funeral doom men icke desto mindre har de ett eget sound som känns lika delar malande som rituellt. Det här är en låt som man med fördel kan lyssna på upprepade gånger i streck och därav landar betyget på fem av fem svarta solar. Väldigt långsamma solar, kan tilläggas. 

Låt nummer tre bjuder på en rejäl tempohöjning och tillika en musikriktning som jag själv inte alltid faller för, nämligen en stor portion gitarrsolon i kombination med synnerligen bredbent hållning. EVIL är ett japanskt band som lirar black metal med starka NWOBHM-influenser. De har varit aktiva sedan 2011 och under den tiden hållit ett högt utgivningstempo. "Possessed By Evil" är det nionde släppet och den andra fullängdaren av detta gäng och till listan har jag valt det sjätte spåret – Reaper – men allt är lika bra. Och framför allt är det medryckande som satan.  



Lugnare tongångar härnäst. HÆNESY kommer från Budapest och spelar ledsen, vacker och melodisk black metal som man behöver ha som palate cleanser mellan varven. Ångestfylld skriksång mot ljuva mattor av tröstande riff är vad vi bjuds men även ett och annat blastbeat får plats. 

Albumet ” Garabontzia” släpps i dagarna och jag vill mena att det här är musik man kan ha med sig och låta öronen vila i på långpromenad eller när man ska tillryggalägga mil efter mil med tåg och fundera på tillvarons vara eller icke vara. 

Sist ut är genibandet CAEDES CRUENTA som i dagarna släppte fulländaren "Of Ritual Necrophagia and Mysterious Ghoul Cults" på Regain Records. När man som CAEDES CRUENTA kommer från Grekland och lirar black metal med texttematik som ockultism, mörker och gamla ritualer är det näst intill oundvikligt att paralleller dras till landsmännen ROTTING CHRIST. Och visst hör man en influens, särskilt när det kommer till RC’s tidiga material med mycket tremolo, men CAEDES CRUENTA väver ihop ett eget uttryck som jag tycker står sig väl.

Med detta önskar jag en fin helg och säger på återseende!

/Susanne

Fredagslistan 2021, vecka 8: Nya landvinningar

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg