fredag, juli 27, 2012

Fredagslistan vecka 30: Thrash pre 1990

Dags att prata allvar och grotta ner sig i en tematisk lista som heter duga. För nu ska vi prata thrash metal, och då pratar vi seriös skit på riktigt.

Thrash metal var min första stora kärlek inom den hårdare musiken. Jag minns fortfarande med glädje första gången jag lyssnade på METALLICAs "Kill 'em All" och SLAYERs "Reign In Blood" och var lika glad som en gris i hästskit när Big 4 spelade på Ullevi förra året.

Så nu tänkte jag att ni tar jag tillfället och köttar en rejäl thrashlista innan Susanne och Alex kommer tillbaka från sina semestrar och lägger sig i ;-)

Listan har en kronologisk tilt - enbart låtar som kom ut före 1990 är med. Tänkte att det kunde vara en liten kul grej att leta upp låtar som band från den första vågen är ansvariga för.

Vi börjar med ANTHRAX. Huruvida de ska räknas till the Big 4 är ju en debatterad fråga. Jag tycker det inte, men det går ju inte att bortse från att bandet lirade thrash vid tiden för utgivningen av "Among The Living" (1987). Skivan brukar räknas till bandets bästa - och bandet har kört hela skivan ett försvarligt antal gånger under 2006 på gigdatum då bandet lirade utan backup.

I Am The Law har ett riktigt rivigt och tonstinnt mittparti som jag verkligen gillar och blir därför låtvalet från den skivan.

Nästan exakt en månad efter att ANTHRAX gav ut "Among The Living" kom DEATH ANGELs "The Ultra-Violence" ut. Skivan har ett piskande driv, och det är förståeligt då skivan spelades in på tre dagar (15-17 juni)! Ja, jösses - säg det band som kan klara det idag. Ni får inte svara BRAINDRILL.

DEATH ANGEL har ju fortfarande fanan högt och producerar skivor och turnerar flitigt fortfarande. Här får ni dock en låt som visar på den sanna old-school känslan - Thrashers.

Köttigt är det även när vi beger oss över till Europa och närmre bestämt Tyskland. DESTRUCTION är kanske ett namn som ringer bekant? Tänkte väl det. Från "Infernal Overkill" tar vi kanonlåten Bestial Invasion och går igång. Det gjorde i alla fall jag när jag lyssnade igenom låter efter många års ickelyssnande.

Vi håller oss kvar i Tyskland med KREATOR i lurarna. Här har vi ju ett band som även det kör vidare som om det inte fanns en morgondag. Lyssna gärna lite extra på den fina martinitorra produktionen i Extreme Aggression tagen från skivan med samma namn. Jag gillar den verkligen då den lyckas hålla balansen från att bli helt snustorr som METALLICAs "And Justice For All" blev.

"Peace Sells...But Who's Buying" från 1986 hör till MEGADETHs finaste stunder. Det är såklart helt okej att inte hålla med mig i detta - jag har flera nära vänner som inte har insett skivans storhet och hellre lyssnar på "Rust In Peace" från 1990 istället. Men den vrede som Mustaine kände över att ha fått kicken från METALLICA är fortfarande kännbar när man lyssnar på skivan där många av låtarna ligger på en bra nivå - ett exempel är Wake Up Dead.

Kan man ha en sådan här lista utan OVERKILL? Nä, det kan man såklart inte. Här har vi ett band som likt många andra thrashband fått en nytändning på senare år - kolla gärna in "Ironbound" eller "The Electric Age" så får ni skäppan full av bra musik. Shred är en no-nonsenselåt som bjuder på både härlig chugga-chuggaaction som glödande gitarrsolon. Och hockeykörer.

SACRED REICH har alltid varit lite av underdogs rent försäljningsmässigt - musikaliskt hör de till de mer intressanta banden. Jag hade glömt av precis hur otroligt bra gänget från Arizona kan vara i sina bästa stunder. Intressant är att senaste fullängdaren bandet släppte kom 1996 - och trots att bandet återupptog turnerandet efter en 6 år lång dvala 2007 så är inget nytt album planerat. Ignorance från albumet med samma namn är en härligt tung och bitvis svängig dänga som får mig att dra på smilbanden rätt rejält.

SEPULTURAs "Beneath The Remains" är en favoritskiva i bandets diskografi vid sidan av "Arise". Vi köpte in skivan till biblioteket och blev av med den till en fekaliespya till låntagare som tyckte att det var en bra idé att bli indriven av vårt inkassobolag. Go figure. Stronger Than Hate är låten som får representera en grymt stringent skiva som förutom innehållet har ett fantastiskt fint omslag.

Tysk thrash igen av det mer skojfriska slaget. TANKARD är verkligen ett gäng som inte tar sig själva på allvar - och de har lyckats göra det under en karriär som numera spänner över 30 år. De ölstinna frankfurtarnas musik är något som man inte sätter på när man ska kontemplera ellipser om jag säger som så. Med skivtitlar som "The Beauty And The Beer", "Beast Of Bourbon" och "Stone Cold Sober" fattar ni varthän det barkar inte sant. Zobie Attack från skivan med samma namn var bandets debut 1986. Och det hörs :-)

Vi avslutar med skivaktuella TESTAMENT i en låt som har hängt med i lyssnandet i över 10 år för mig i alla fall - Disciples Of The Watch från "The New Order". Fy satan vad bra den är - förhoppningsvis inser ni det också, haha!

/Martin
2 kommentarer:

freddy sa...

bathorys första skiva gjordes på 17 timmar att göra.spela in och mixa tog bara 17 timmar.det slår nog det mesta

Metallbibliotekarien sa...

Freddy: I stand corrected. Jösses - det måste vara rekord.

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 46: Notan, tack!

God afton! Idag är dagen då även jag börjar ta tag i detta med att göra ett årsbokslut av 2019. Herrejemine vad med bra skivor det har slä...

Populära inlägg