onsdag, november 02, 2011

Inte bara Metallica

I kölvattnet av det hemska faktum att METALLICA och LOU REED bestämt sig för att ta upp kampen om årtusendets sämsta skiva så hittade jag imorse ett litet dokument som påminner oss om att Lou Reed även samarbetat med ett annat band. Förvisso blev resultatet då enligt mig betydligt bättre, men man kan ju tänka på det i alla fall.

1981, skivan heter (Music from) The Elder och bandet heter naturligtvis KISS. Vad är då detta för en liten bild vi avnjuter idag? Jo, efter att köpvideon KISS Exposed blev en dundersuccé 1987 så stod det klart runt 1990 att den skulle få en uppföljare. Första tanken var att det skulle bli en turnédokumentär, och kameror följde bandets repetitioner och första konserter på Hot In The Shade-turnén i april/maj 1990. Dessa band har sedermera läckt ut sin råa, oredigerade form och innehåller massor av härliga timmar från Eric Carr´s sista turné med bandet.

Köpfilmen, möjligen redan då kallad "Exposed II", blev dock aldrig verklighet. Efter att Eric Carr gått bort och Eric Singer kommit med var det dock dags igen för planering, denna gången skulle det bli en kassett (kassett!) med blandade ovanliga klipp ur bandets karriär, till förvillelse likt den första filmen. Ett första utdrag på det omslaget tillskansade jag mig en kopia på runt 1993. Det är alltså ingen photoshopgrej, den kan vara fake men det känns som att det var ganska ovanligt att folk gick till sådana ytterligheter 1992. Det känns betydligt vanligare idag.

Det skall alltså, av detta omslaget att döma, finnas en videoupptagning där Lou Reed sjunger A world without heroes. Det LÄR ju vara så att det är en väldigt privat film från låtskrivarsessionerna inför The Elder isåfall. Så många släktingar jag skulle sålt osv. Runt tio år EFTER denna bildens tillkomst läckte det ju åtminstone ut över 100 minuter repetitioner och demos inför plattan som till största del var helt ohörda och aldrig var kända tidigare i den mängden.

Ta det med vilken nypa salt ni vill. Det är en djävulskt fräck tanke att vi kanske en gång får se detta klipp i vilket fall som helst.



Kassetten såg såklart aldrig dagens ljus, istället fick vi X-treme Close-Up som hade ett liknande upplägg. Förvisso en trevlig video det också men UTAN det ovan nämnda klippet vilket vi idag kan gräma oss lite över.

/Alex (det är inte roligt att flytta men det är roligt att hitta en massa grejer i gömmorna...)

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg