onsdag, september 07, 2011

Mer trumsnack

Idag pratar vi trumset i förändring. Det är ju relativt känt att trummeri (eller för den delen vilket instrument som helst) har lätt att hamna i materialsportträsket. De fullständigt knäckande valmöjligheter som finns inom slagverkeriet är minst sagt bekymmersam. Inte minst vad gäller pengar - köpa ett helt kit för 10.000 eller endast en bastrumma för samma peng? Där har ni spektrat inom träsket.

Det är därför intressant att kolla på hur trumset ändras över tid. THE HAUNTEDs Per Möller Jensen tillhör en av skråbröderna vars kit verkligen har förändrats mycket sedan dansken kom med i bandet. Kolla:
Där har vi ju ett rejält metalkit, eller hur? Detta var vid tiden som bandet spelade in "One Kill Wonder" bandets kanske absolut hårdaste platta. I höjd med att bandet spelade in "rEVOLVEr" hade Per gått över till Tama Starclassic, det kanske absolut bästa du kan få inom trummor. De låter helt fantastiskt och får de flesta skinnpiskare att salivera. Hur kitet såg ut vid senaste plattan?
Detta är alltså intressant ur en speciell vinkel. Kan man köra en låt som Silencer från "Made Me Do It" på det senaste kitet? Ja, det kan man om man är en trummis som Möller Jensen. Men signalerna som det nuvarande kitet sänder ut är att musiken numera handlar om något helt annat än i bandets tidigare karriär. Observera att jag inte säger om detta är bättre eller sämre - det får ni själva ta ställning till - men det är i all sin trummisintroverta vinkling intressant att faktiskt kolla på detta. IRON MAIDEN har i princip kört med samma trumkomp på de flesta plattor. Har Nicko ändrat kit? Nä, precis.

/Martin

5 kommentarer:

Mikael Crona sa...

Hej Martin!
Ja, intressant att han har ändrat på kitet så drastiskt. Jag såg dem på Tivolirock i Kristianstad i somras. De körde mycket gammalt och han redde ut det kalas på trummorna med dubbelstampet o nu två pukor, men det blev ett fnuttigare ljud som jag inte gillade så mycket. Baskaggen var nog en 18", ett riktigt jazzkit. Först trodde jag det var en PR- grej, men det är nog eget val.
Tack för en mycket trevlig blogg :-)
// Micke Crona

Alex sa...

Ett riktigt trumset, en riktig trummis och en nästintill outhärdlig saknad:

http://www.youtube.com/watch?v=8x-76uU7kVA

Metallbibliotekarien sa...

Micke: välkommen :-) Han lyssnar väldigt mycket på jazz så det är inte så konstigt att han kör på en liten bastrumma.Det blir ju en helt annat spel som sagt - men det intressantaste är ju hur tonen ändras med mindre trummor. Jag är inte helt okej med mindre storlekar när det gäller metal faktiskt.

Alex: Håller med - och då fullkomligt avskyr jag trumsolon som jag tycker är fullständigt bortkastande av tid.

Chief Rebel Angel sa...

Väldigt intressant inlägg.
Det där är nog egentligen material för en krönika - och kunde du addera bilder dessutom så är det bara att ta av hatten!

Metallbibliotekarien sa...

Chief: Tänkte på det också när jag satt och skrev. Har dock inte haft tiden denna veckan, men kanske att jag plockar upp tråden vid ett senare tillfälle. Bildmaterial är i dessa tider ju inget större problem. Inbillar jag mig i alla fall, haha!

Featured Post

Fredagslistan 2020, vecka 9: Blood Spore

God afton. Idag ska vi ta en närmare titt på en EP som gått mig förbi under det gångna året, nämligen BLOOD SPOREs utmärkta "Fungal Wa...

Populära inlägg