fredag, september 27, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 39: Pyret represent! 1976-2022

Den här listan har jag velat skriva länge men inte pallat ta tag i. Den är nämligen en elegi över en alldeles för tidigt bortgången vän och vapendragare som stod mig nära. Det går inte att sammanfatta ett liv i en lista och det tänker jag inte heller försöka med men det musikaliska arvet är gediget och jag saknar att prata musik, utbyta tips, gå på spelningar och dricka öl och skicka youtubelänkar över Messenger i tid och otid. Och det här är väl mitt sätt att säga tack för kaffet och låta låtarna leva kvar. Listan finns här och längst ner i inlägget.

Andreas (aka Pyret/Judas) var en musiklyssnare av rang, en begåvad skribent och poet, en samhällskritiker, en bokmal, en censurmotståndare, en AIK-anhängare av stora mått, en kamrat som alltid stod på de svagas sida och sparkade uppåt mot makten och han hade den största filmsamling jag sett i mitt liv. En gång sorterade jag den i bokstavsordning, bibliotekarie som jag är. Det höll i några veckor, sedan hade travarna med nya filmer tagit över vardagsrummet men jag tror det räddade honom från att köpa tripletter av vissa filmer åtminstone. Det blev någon form av överblick. 

Han hade också otroligt många bioaffischer i original, svårfångade böcker, limiterade kassetter och skivor, roliga pryttlar och bråte, ett helt universum av bandtröjor. Det fanns alltid något att snacka om när vi ringdes, alltid tips på film, musik och litteratur att utbyta. Vi avhandlade också festivaler, konst, teater, nobelpristagare, stand-up-komiker, politik, eskapism, någon gammal Beckfilm som råkade gå på TV4. Högt och lågt, fin- och fulkultur, stort som smått, viktigt som tramsigt. Tid, uppmärksamhet, vänlighet och ett stort hjärta fanns alltid. 

Det är förjävligt att folk måste dö och särskilt när de är alldeles för unga. Nu är det drygt två år sedan han försvann men jag kommer aldrig vänja mig vid tanken, det är bara för obegripligt och dumt. Detta om detta, det är egentligen för svårt att skriva om.    

I listan har jag lagt 60 låtar som han gillade. Det finns otaligt många fler och vissa som jag ville lägga till har försvunnit från Spotify, av rättighetsskäl antar jag. Musiksmaken är klockren och spretig, mjuk och vass, snabb och direkt som en käftsmäll. Allt från punk, metal och noise till outlaw country, ballader och könsrock. 

Bland annat hör vi: Totalt Jävla Mörker, Skitsystem, Misfits, Nasum, Slayer, Impaled Nazarene, Anaal Nathrakh, Strebers, Ola Magnell, Massgrav, GG Allin, Tindersticks, Death In June, Warren Zevon, Townes Van Zandt, Bad Religion, Brainbombs, Kjell Höglund, Leonard Cohen, Nationalteatern och framför allt The Kristet Utseende. Lyssna gärna på sista låten i listan, Styggare Kan Ingen Vara, som Andreas skrev texten till en gång i tiden.

Sitt nu inte där och lipa, hade han sagt. Gaska upp sig fröken, vi har samhällen att störta, världar att erövra, öl att dricka, filmer att se. Sant det.

/Susanne

Fredagslistan 2024, vecka 39: Pyret represent! 1976-2022

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 39: Pyret represent! 1976-2022

Den här listan har jag velat skriva länge men inte pallat ta tag i. Den är nämligen en elegi över en alldeles för tidigt bortgången vän och ...

Populära inlägg