torsdag, maj 16, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 20: När Norge blev elektroniskt

Att de norska banden i slutet av nittiotalet tog musikaliska stormsteg bort från den traditionella svartmetall (med mera) de gjort sig kända för är ju inga nyheter. Till de svårare estetisk-musikaliska besluten hör exempelvis det ökända Matrix-viruset, men de banden höll ju fast vid den hårda rockens grundstommar, med distade gitarrer och och growl och allt vad det är. 

Men det fanns ju band som tog det ännu längre, som jag vill ägna lite uppmärksamhet åt idag. Hur väl tådoppen och kallsuparna i tidstypiska genrer som triphop, glitch och drum n bass egentligen har åldrats överlåter jag någon annan, mindre nostalgiskt drabbad lyssnare avgöra (sedan hur väl triphop och DnB hade åldrats redan vid millennieskiftet låter jag vara osagt...). Flera av de här banden betydde alldeles för mycket för mig när det begav sig att jag alls kan lyssna med objektiva öron och avgöra om det är alls är rimlig musik. Hur som helst, Listan hittar ni här!




Vi börjar såklart med ULVER, som ju gjort genremetamorfos till lag: från besynnerlig folklig black metal till den trötta synthpop de verkar ha medelåldrats in i de senaste åren. De dryga trettio årens omvägar däremellan skulle kräva alldeles för mycket av både min och er tid att reda ut, så vi håller oss till "Limbo Central", från EPn Metamorphosis (1999). Detta var deras första totalt elektroniska, helt rockbefriade släpp, komplett med ett tydligt statement att ej längre förknippas med black metal längre.

 

Sedan hoppas vi framåt några år, och gör direkt avkall på det här med totalt elektronisk musik: MANES andra fullängdare Vilosophe (2003) är definitivt ett rockalbum, men extremt långt ifrån den trummaskinsdrivna obskyra black metal de pysslade med på nittiotalet. I "Death of the Genuine" harvas förvisso vad som i ett annat sammanhang vore black metal-riff, men det bestående intrycket är, förutom den passionerade rensången, det inte alls subtila drum n bass-smattret från Cernunnos laptop.

 

THE THIRD AND THE MORTAL härnäst, som till skillnad från gängen ovan hade sitt ursprung i gotisk doom snarare än svartmetall. Också en genre Norge var pionjärer inom, i synnerhet med 3&TMs tidiga album. Men sen upptäckte de triphop och hamnade någon annanstans, som vi hör här på sista albumet Memoirs (2002). Här låten "Thin Dark Line". For fans of dåtida THE GATHERING kanske? 


Ett annat band som började långsamt (death/doom) och till slut blev komplett elektroniska var BEYOND DAWN. De hann med några skivor depressiv rock med stor skuld till SWANS, innan de landade i den besynnerliga finalen Frysh (2003). Peaceville kallade skivan för "lounge core", vad det nu innebär. Här får ni ta del av "Severed Survival" - ja, en cover på AUTOPSY-låten. Om något mer än texten finns kvar från originalet låter jag vara osagt. Autokannibalism har aldrig varit sexigare. 


 

Ett band som hade synth redan från de tidigaste dagarna i Helvete-butiken, men som aldrig riktigt släppt metalsargen trots alla experiment, är ARCTURUS. Undantaget, eftersom den här listan utgörs av undantag, är remixalbumet Disguised Masters (1999), där de arbetade om några av låtarna från mästerverket La Masquerade Infernale (1997). Här en jungle-version av "The Throne of Tragedy" (ja, samma text som Ulver använda i sitt norska original, "Tragediens Trone", på Vargnatt-demon 1993). Görs det inte för få remixplattor inom black metal-svängen idag?

 

Vi avslutar inte i Norge utan i Polen. Varför? Därför. LUX OCCULTA började med någon slags symfonisk black metal, men tog en mer experimentell väg som landade i 2001 års The Mother And The Enemy, som är någon slags oerhört energisk jazz/metal-hybrid. Fantastiskt album rakt igenom, där manglandet bryts av med andningspauser i form av någon slags melankolisk triphop. Till en början framstår de som traditionella och därmed överflödiga mellanspår och intron, men vid närmare lyssning är de lika betydelsefulla och välkomponerade som metalspåren. Här hör ni "Midnight Crisis".


God helg! /Andreas

fredag, maj 10, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 19: Upp till kamp!

 Gott folk!

Veckans lista blir kanske lite grann av en fortsättning på Oskars utomordentliga lista från förra veckan. Hardcore har för mig alltid varit en mer politisk färgad genre än många andra, och denna veckans lista är till brädden fylld med musik som nog får anses tillhöra samma stuk av toner. 

Vi kör!

Från Arboga kommer ETT DÖDENS MASKINERI, ett makalöst bra band. Det är befriande med den här sortens tydlighet när det gäller budskapet tycker jag. Det är raka rör mot allt som Tidölaget står för, och för ett socialistiskt samhälle. Hade kunnat bli hur programmatiskt trist som helst, men det här bandet kan skriva låtar som fäster sig i hjärnan på ett underbart sätt. Jag har plockat Blodröd från senaste plattan "Kulturkriget". 

Såklart dyker HORNDAL upp i listan. Jag har de senaste dagarna läst boken "Head Hammer Man" om Alrik Andersson, fackföreningsmannen vars historia ligger som grund till HORNDALs senaste skiva. Jag kan varmt rekommendera boken som förstärker skivan något så otroligt bra. Jag drämmer i med hela skivan! Dessutom, Henrik Levahn gästar i Blodröd



IMPERIET debuterar på bloggen. Låt vara att bandet inte på långa vägar kan klassas som metal, eller ens hårdrock. Men jag tror att det är fler än jag som gillar bandet, och gör man inte det så är det bara att hoppa över den fina liveversionen av Alltid Rött Alltid Rätt  som jag har med här. 

En sen upptäckt för mig, LASTKAJ 14, men jag kan säga att det är stor sannolikhet att det kommer lyssnas mer på detta fantastiska punkband. Välja väg är ett typsnitt över allt jag gillar med punk: tvåtakt, bra sång, ett jävla härj, protest!

2015 släppte NAPALM DEATH "Apex Predator - Easy Meat" som bland annat tog upp en olycka i Bangladesh där ett helt hus fyllt med fattiga arbetare kollapsade med många dödsfall som följd. Jag älskade skivan då, och gör det fortfarande. Den är ett så fint exempel på allt som är bra med grindcore: vrede, tydliga ställningstaganden och uppmaningar till protest. 



Vi tar helg på det!
/Martin

fredag, maj 03, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 18: Bridge 9 Records!

 

I veckans avsnitt av metalbibliotekarierna styr vi skutan till staden Boston i delstaten Massachusetts i landet USA. Praktiskt nog är det en hamnstad så vi behöver inte byta till tåg eller liknande utan kan segla rätt in i hamn, så att säga. Nåväl. Den uppmärksamme kanske minns att vi var i Boston för ungefär ett år sedan, så varför är vi här igen? Jo, för att Boston är lite av ett Mecka för hardcore, som den uppmärksamme vet att jag är särskilt förtjust i. I dagens avsnitt ska vi hylla ett av mina favoritbolag som gett ut fruktansvärt mycket bra plattor genom åren, nämligen Bride 9 Records. Passande nog fyller bolagen 25 och om ni råkar vara i Boston och springer på grundaren Chris Wrenn får ni gärna hälsa från mig.

Innan vi drar i gång listan ska ni få lite bakgrund. När jag för första gången hörde bandet HAVE HEART tyckte jag att det var bland det bästa jag någonsin hört. Lite senare hörde jag ett annat band som heter VERSE och tänkte i liknande banor. Som musikintresserad tonåring vill man gärna veta mer om banden och när jag såg att båda var utgivna på samma bolag väcktes en livslång kärlek.

Så på med Red-Socks kepan, listan hittar ni HÄR, nu kör vi!

 

Vi börjar såklart med HAVE HEART, aktiva mellan 2002-2009. Bandet hann med två fullängdare varav den sista, Songs to scream at the sun, är ett mästerverk. I musiken blandas snabb tvåtakt och tunga breakdowns med texter på straight edge temat. Klyschigt kan tyckas men det är okej när det är så förbannat bra. Sa jag förresten att de återförenas för en turné i sommar?

 

Vi går vidare till bandet TERROR. Detta är ett band som jag, i princip, aldrig lyssnar på hemma men som jag tar varje chans att se live. Det går snabbt, har hög energi och gott om partier med hockey-körer. De har hållit på sedan 2002, gjort en halv miljon spelningar i 70% av jordens städer och tischor med deras logo har blivit en naturlig del av HC-kidsens uniform (ackompanjerat med camo-shorts och airmax). Att sångaren Scott Vogels röst inte är mer förstörd är världens 8e moderna mirakel. Låten är hämtad från debuten One with the underdogs. Värt att nämnas i sammanhanget är att de är från Los Angeles.

Nästa band är också från Kalifornien och heter CEREMONY. De spelar skränig, gapig HC och de gör det bra. Namnet är taget efter en New Order låt men dessförinnan hette de Violent World. Här tänker jag att vi kan göra ett test. Om någon faktiskt läser så här långt är 10-poängsfrågan: Från vilket band kommer det namnet? Skriv svaret i kommentarerna. Hursomhelst, låten heter Into the wayside part 1/Sick från skivan med det klassiska omslaget Rohnert Park LP.

 


Nästa gäng heter KILL YOUR IDOLS och låten heter Chesterfield King and Propagandhi. Svaret på frågan huruvida grabbarna från New Jersey vill döda Blake Schwarzenbach och Chris Hannah får ni veta om ni lyssnar på låten.

 


Nästa band heter VERSE och jag minns att jag tänkte ”ooh, detta ska jag sno!” när jag hörde öppningsspåret från plattan Agression första gången med plockande gitarrer och Sean Murphys vrålande på gamla goda Myspace.

 


Näst på tur är gamla goda H2O med Toby Morse i spetsen. De har lite av en ”Darling-stämpel” och har varit lite av en guilty pleasure periodvis men nuförtiden pallar jag inte bry mig om att de är lite töntiga med sitt tjatande om PMA och att vara true och så vidare. Låten heter samma sak som plattan, Nothing to prove, och gästas av Roger Miret från Agnostic Front.

 


Men va fan, tar det aldrig slut? Håll ut vänner. Näst sist ut är DEFEATER från just Boston. Plattan heter Travels och jag köpte den i Oslo utan att ha hört den baserat på Bridge 9 etiketten på baksidan. Jag blev inte besviken.

 


Sist ut är bandet RUINER från staden The Wire utspelas i med låten Kiss that motherfucker goodnight. Detta är en låt som en polare beskrev som världens bästa HC-låt och jag är benägen att hålla med. Den handlar om en vän/familjemedlem med ett komplicerat förhållande till alkohol, klassiskt tema.

 


Innan vi säger hej då kan jag rekommendera avsnittet av Toby Morses podcast One life one chance där han gästas av Chris Wrenn. Det finns på google som kidsen säger.

 

Trevlig helg

 

/Oskar S

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 20: När Norge blev elektroniskt

Att de norska banden i slutet av nittiotalet tog musikaliska stormsteg bort från den traditionella svartmetall (med mera) de gjort sig kända...

Populära inlägg