fredag, augusti 16, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 33: Gasen i botten

Gomorron. Idag är temat för listan motorfordon av alla de slag och för att ytterligare växla upp har jag också lagt till ett dito filmtips till samtliga låtar. Listan finns här och längst ner i inlägget.

Först ut är DEATH RACER från Österrike som kör en blandning av black och speed metal med tematik racing. Låten Nordschleife kommer från fullängdaren "From Gravel To Grave" och hela skivan är en redig räsersmocka som jag varmt rekommenderar. Filmtips: Danger: Diabolik, filmatisering av serieskurken Diabolik som stjäl, rånar och åker mycket bil med sin mycket coola flickvän. Fantastisk kultfilm från 1969 regisserad av Mario Bava som jag tycker att alla borde ta en titt på om ni inte redan gjort det.

Vi traskar vidare till en gammal favorit, nämligen Death Explosion med THE CROWN. Låten återfinns på skivan "Deathrace King" från år 2000 och för mig var det kärlek vid första ögonkastet. Melodisk döds med lite thrashflirt från Västra Götaland kan man väl beskriva musiken som. Filmtips: Deathrace 2000, en amerikansk satir/kultfilm från 1975 med Sylvester Stallone och David Carradine som deltar i dödslopp (i ett framtida diktatoriskt USA) som går ut på att köra på fotgängare på diverse fantasifulla sätt. Mycket underhållande och kultig film, ständigt aktuell i och med sin samhällskritik.

Grindcore härnäst med amerikanska DYING FETUS. Dessa gossar har tröskat på sedan 1991 och härom året kom albumet "Make them beg for death". Från det har jag valt låten Throw Them In The Van och om man är intresserad av true crime kan man få både en och två associationer till den titeln. Men nu ska vi inte fördjupa oss i varken seriemord eller kidnappning utan istället gå vidare till filmtipset: Drive från 2011 av Nicolas Winding Refn med Ryan Gosling i rollen som tystlåten och råbarkad stuntman som så att säga kan sin bilkörning. Och sitt våld.

Det fanns en tid i våra liv då METALLICA fortfarande var bra och jag är inte sen med att skriva under på att jag saknar den tiden. Vi lyssnar därför till klassikern Motorbreath från "Kill 'em all", frid över dess minne. Det vi kan konstatera är väl i och för sig att om man har motorbreath (det vill säga en andedräkt som är så pass mättad av alkohol att man hade kunnat få igång en bilmotor med den) ska man nog helst bara sitta still och inte köra bil alls. Filmtips: Crash - Bilkrascher och sex i en ohelig allians av body horror-mästaren David Cronenberg från 1996. Bra och knepig.

Men det finns ju trots allt andra fordon än bilar, stridsvagnar till exempel. BOLT THROWER är ett gäng som har god koll på dessa och trevliga låten MK I  handlar om en sorts brittisk vagn av typen landskepp som förekom under första världskriget. Eftersom de oftast gick sönder eller fastnade under strid blev de mer en sorts psykologiskt vapen som utstötte högt motorljud. Gott så. Filmtips:  Psychomania, brittisk skräckfilm från 1973 med den vinnande kombinationen ungdomar på glid, zombies, folkskräck och motorcyklar! Ett måste för varje cineast.

Jag vill också ta tillfället i akt och nämna EDDIE MEDUZA - Gasen i botten som får ligga här och skvalpa som bubblare.

Nu åker vi rakt in i helgen va.

/Susanne

Fredagslistan 2024, vecka 33: Gasen i botten

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 37: Void

 Gott folk! Idag ska vi ge oss ut i intigheten - för oss som har läst eller sett "Den oändliga historien" så kanske detta ord har ...

Populära inlägg