fredag, december 10, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 49: It's the 80s motherfuckers!

 Gott folk!

1980-talet, ett årtionde som vi har besökt på bloggen under åren, och ett årtionde som jag tror att de flesta av oss har ett förhållande till. I veckans fredagslista tar jag mig en titt på band som är aktuella idag, men som låter som om de lika gärna hade kunnat ha sin heyday under detta mytiska årtionde. Blir det bara pudelrock nu? Fel, fel, fel, fel, fel! Det är fascinerande hur olika musiken kunde låta under 1980-talet, och det har jag tagit fasta på. 

Vi kör!

Det kan knappast ha undgått många att NESTOR har en grej på gång med sitt nya album "Kids In A Ghost Town". Den är ruggigt bra och otroligt kärleksfull med tanke på att det här bandet har en lång förhistoria. De videor som har släppts är så fantastiskt fint gjorda - mycket med glimten i ögat - men också med ett allvar som jag gillar. Det är inte "bara" att snyta ur sig videor av det här slaget, det kräver en viss tankemöda och också självdistans för detta. Och gosse, gissa om NESTOR lyckas med detta i "1989". Fantastiskt roligt att kolla på, förutom att låten i sig är magiskt bra. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag lyssnat på den här låten faktiskt, haha!


HAUNT, ett fantastiskt band från Fresno i Kalifornien. Mannen bakom det här bandet är Trevor Church som startade bandet som ett enmansprojekt, och bara skulle göra en skiva då han var med i ett annat band, BEASTMAKER. Men det tyckte bland andra Fenriz var en usel idé - han ville ha mer efter att ha hört hur bra "Burst Into Flame" var. Skivan kom 2018, men låter så mycket 1983 att man baxnar. Riffen är ju svinbra, drivet fint och sången magisk. 

LYZZÄRD från Portugal! Dessa grabbar har lyssnat på MAIDEN så det stänker om det. Är det ooriginellt? Nä, det tycker jag inte. Här finns gott om riktigt fina solon och catchiga hooks för att jag ska gå igång riktigt ordentligt. Det här bandet älskar sitt 1980-tal. Bara kolla in omslaget till "Savage" - det är ju en fucking DeLorean på omslaget, haha!


POUNDER, en trio bestående av Alejandro Corredor från NAUSEA, Tom Draper som lirar live med CARCASS och Matt Harvey från EXHUMED. Gillade ni hur METALLICA lät på "Kill 'em All" fast med bättre sång då kommer ni gå ingång på detta, det kan jag lova! Bandet startades för att medlemmarna skulle ha ett utlopp för sina influenser utanför dödsmetallen. Gitarrspelet här gott folk! Fantastiskt! Jag vill headbanga och dricka öl när jag lyssnar på POUNDER. 

Nu blir det doomig känsla med SANHEDRIN. Detta är så otroligt bra! Det låter som en blandning mellan BLACK SABBATH och Geddy Lee på en vredesdiet på sång. Erica Stoltz har en grym pipa med större bredd än Geddy och ett satans bett. Riffen är tjocka och magiskt tunga. Basen skulle kunna skära genom betong. Varning, för detta är svårt beroendeframkallande, haha!

Vi avslutar listan med ANTIOCH från Kanada. Nu blir det galopp till max. Släng in en sångare i Nicholas Allaire som älskar sin Rob Halford, alternativt King Diamond och ni har musiken ganska klar för er tror jag. Detta är ju så totalt charmigt att det är svårt att inte stampa med. Bonus för det distinkta slutet på låten Wings Of Pterodactyl Fire. 

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg