fredag, oktober 30, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 44: Må hösten härska!

Gomorrn! Idag har jag satt samman en lista som fullkomligt dryper av det bästa hösten har att ge; monotoni, frenesi, dödsdyrkan och den svala värdighet som följer efter sommarmånadernas genomgripande känsla av förruttnelse. Vi kör på en gång!

Första låten ut kommer från japanska BEGRÄBNIS som lirar funeral doom och gör det med den äran! Vi pratar veritabel högkvalitetsmisär här -  långsamma riff, sniglande melodier och en allmänt monoton uppsyn. Nya släppet "Izanaena" är bandets första fullängdare, tillika en limiterad sådan, som gavs ut alldeles härom dagen på bolaget Weird Truth Productions. Vi lyssnar till utmärkta spåret Inverted Cross som klockar in på hela 7:45 härligt dystra minuter. Bara att dra något gammalt över sig och dyrka denna höstmumma deluxe! 

Nu får vi öka takten ett par snäpp! OCCULT BURIAL från Ottawa spelar en skön blandning av  black, speed och thrash metal som jag har väldigt svårt att sluta lyssna på. Faktum är att det enda man vill när man lyssnar på Highway Through Borderland är att snöra på sig ett par snygga gympadojor och bara ge sig ut på gatorna och härska. Eller häva sig omkring i en mosh-pit eller åka bil djävligt snabbt. Kanske alla tre när jag tänker efter! Svinbra musik är det genomgående på "Burning Eerie Lore" i vilket fall, det ska gudarna veta.


Pampigt, punkigt och lite folkigt sedan i låt nummer tre, Last Of The Icons Alive med CYNABARE URNE. Det här gänget kommer från Helsingfors, spelar i grunden dödsmetall och har på Encyclopedia Metallum listat sina teman som Death rites, Dark folklore och Hermetic alchemy vad gäller lyriken. Det känns som en ytterst målande beskrivning av vad vi får oss till livs när det kommer till albumet "Obsidian Daggers And Cinnabar Skulls". Pluspoäng också för snyggt omslag.

Så färdas vi mot de allra murkigaste dödsskogarna med ryska WOMBRIPPER! Här i låten Obscurity Depths från skivan "Macabre Melodies" hittar vi dödsmetallens konceptuella magnum opus i form av adekvat råhet, rakt och avskalat riffarbete samt slutligen lika delar punkig uppkäftighet som svavelosande inälvsdyrkan. I could go on med superlativen här men vi skiter i det nu och konstaterar helt enkelt som så att om ens musikaliska hemvist till stor del bottnar i DISMEMBERs samlade diskografi så är WOMBRIPPER så bra att man vill grina! 


Sist ut denna fredag blir SUMMONING DEATH med låten The Mask som kommer från bandets andra fullängdare "One Step Beyond" som smakfullt nog fått skräcktema. Alla låtar är nämligen blinkningar till olika avsnitt ur tv-serien med samma namn som albumtiteln. 

One Step Beyond var en skräck/spänningsserie och kom i slutet av 1950-talet, det vill säga ungefär samtidigt som The Twilight Zone och bygger på samma sätt som den serien vidare från den klassiska föregångaren - radioskräcken - som ju lät själva episoden få en introduktion och avslutning av en programvärd. 

Den här typen av primitiv döds (tänk känslan från tidiga MORBID ANGEL) gör mig på mycket gott humör och nu återstår bara att kolla upp även det föregående albumet från det här gänget, "The House That Screamed", vars låtlista enbart består av strålande bra filmtitlar i skräckgenren (The Night Evelyn Came Out of the Grave, Carnival of Souls, Night of the Living Dead, etc). Jag vågar gissar att även det får fem av fem solstolar av undertecknad, men det får jag återkomma om.

Det var allt för idag! 

Nu återstår bara att tillönska en alldeles fenomenal helg och säga på återseende.

/Susanne

Fredagslistan 2020, vecka 44: Må hösten härska!

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg