torsdag, juli 07, 2016

Sommarläsning!

Ah, den ljuva sommaren är här igen med regn, Morden i Midsomer-repriser och Allsång på Lotta. Is nice för många, men för den som känner för att förkovra sig lite i litteratur tänkte jag bjuda på några matnyttiga tips.

De första två finns att köpa både här och där och finns även att låna som e-böcker på biblioteken om du har ett lånekort och en smartphone eller surfplatta. Är du osäker på om just ditt bibliotek i Hallstahammar / Säffle / Östra Ljungby tillhandahåller dylika? Eller osäker på hur det fungerar rent tekniskt? Kontakta mig så hjälper jag.

ANDERS JOHANSSON - "Trumslagarpojken". För några år sedan hade jag förmånen att få samtala med Anders på Dunkers Kulturhus i Helsingborg i samband med en konsert, och blev då golvad av alla historier han hade. Nu är många av dessa äntligen nedskrivna och samlade i en självbiografi som släpptes för någon månad sedan. Det är rolig läsning för det mesta, men inte utan allvar. Intressantast tyckte jag var kapitlen om HAMMERFALL, speciellt tiden mot slutet när det blir väldigt påtagligt - åtminstone för denne läsaren - att han inte kan stanna kvar i bandet av olika anledningar. Snabbläst bok dessutom, jag tror den tog mig knappa två timmar.CARL LINNAEUS - "Jag Sålde Min Själ Till Hårdrocken". Min käre vän och vapendragare Claes har samlat sina bästa och mesta intervjuer för Sweden Rock Magazine i en bok. Han har dessutom haft möjlighet att förbättra och förlänga vissa grejer, och har även skrivit helt nya inledningar till samtliga intervjuer. Dave Mustaine, Gene Simmons, Ace Frehley, Glenn Danzig med flera får ordet och Carl styr dem rätt när de svajar ut för mycket. Oftast. Fast inte riktigt alltid. Ibland gör han sig ovän med dem också. Och det är nog det roligaste av allt. Obligatorisk läsning!Nu blir det läsning på engelska. Dessa finns att beställa både här och där men framförallt finns de som Kindleböcker, alltså e-böcker på Amazon. Man laddar ner en app till sin smartphone/surfplatta som heter Kindle och sedan köper man böcker och läser bums. Tekniken 2016 är fantastisk.

GREG RENOFF - "Van Halen Rising". Jag är inget utpräglat Van Halen-fan men jag älskar välskrivna biografier, och detta är en sådan. Jag fick tipset av min vän Niclas MullerBuller på Sweden Rock och under tiden han berättade om boken köpte jag den, laddade ner den och började läsa. Denna bok går igenom VH's tidiga dagar, på de där gårdsfesterna och i källarlokalerna i och omkring Pasadena i Kalifornien. Den berättar om hur det redan på förhand var dödsdömt för David Lee Roth att jobba med de andra, men hur de höll ihop för the greater good. Lite som Kiss med Ace och Peter. Otroligt välskriven och spännande bok, även för den som inte är bandets största fan. Dessutom: 8 dollar på Kindle. Jisses....och en klassiker som förtjänar att läsas om och om igen:

GARRY SHARPE-YOUNG - "Never Say Die: Black Sabbath 1979-1997". En av de bästa böcker jag läst i ämnet Black Sabbath, innehållandes massor av rolig info om åren UTAN Ozzy ("WUT? Har Ozzy inte alltid sjungit? Fattar inget?" sade ingen någonsin.). Det är nästan otroligt att Tony Iommi lyckades hålla ihop sig själv när bandet spretade åt alla håll, något som såklart märktes i exempelvis videon till The Shining där de hittade basisten på gatan. Eller hela grejen med David Donato, eller....eller... You get it. En riktig kanonbiografi, skriven för över 10 år sedan medan alla fortfarande levde så han har intervjuat precis alla som kan tänkas. Omistlig! 16 dollar på Kindle.Sedär, lite att fördjupa er i när släktingarna hotar med besök eller solen tittar fram.

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 50: In på upploppet

Goddagens! Idag är det inte bara fredagen den 13:e utan även lucia och då kan vi ju passa på att tänka både på blandade skräckfilmer och på...

Populära inlägg