måndag, september 28, 2015

Aniara i ny skrud

Gott folk!

Jag skulle vilja rikta er uppmärksamhet till ett projekt som är som hand i handske för oss att skriva om här på bloggen.

1956 gavs "Aniara" ut för första gången. Skriven av Harry Martinson anses detta verk på bunden vers vara ett av de viktigare verken både inom poesi och science fiction. Den har med rätta hyllats som ett verk som har bestående värden för eftervärlden. Har ni inte läst den så kan jag verkligen rekommendera boken som trots sitt väldigt pretentiösa anslag alls inte bör avskräcka er. Boken handlar om rymdskeppet Aniara som är på väg från jorden till Mars. Jorden är inte längre beboelig på grund av stor miljöförstöring och mänskligheten måste omlokaliseras till bland annat Mars. Men skeppet kommer ur kurs och färdas mot sin undergång.

Harry Martinson skaffade sig en gedigen bildning, och trots att han var helt självlärd så valdes han 1949 in i Svenska Akademin och fick tillsammans med Eyvind Johnson, ytterligare en av de viktigaste arbetarförfattarna, 1974 Nobelpriset i litteratur - ett beslut som fick utstå skarp kritik då bägge författarna satt i Svenska Akademin som delar ut priset. Martinson blev så deprimerad av detta att han beslutade sig för att aldrig mer publicera något.

Varför nu denna långa utläggning? Jo - Jonas Martinsson en mångsysslare av stora mått vad gäller inspelningar och annat musikrelaterat har tonsatt eposet i svärtad dödsmetallform. Detta är bra mycket mer intressant än den opera som kom 1959 och som Martinson ryktesvis inte uppskattade rent musikaliskt. Det hade varit mycket intressant att få veta vad han hade tyckt om denna betydligt råare version. Projektet som går under namnet NECROSAVANT behöver dock lite hjälp. 20.000 kronor behöver samlas in för att finansiera framställningen och distribution av skivor och streaming

Ni hittar mycket mer information via länken I skrivande stund är ca 5000 kronor insamlade, och det lilla musikaliska vi får höra gör att i alla fall jag är beredd att slanta upp några slantar för att få höra resten. Räcker inte detta så imponeras av de gästsångare som är med i projektet: Alexander Högbom (October Tide, Centinex, Volturyon, Spasmodic), Tobias Netzell (In Mourning, Majalis, Ex-October Tide) och Daniel Jansson (IKHON, Majalis). Reciterar gör Gabriella Åström (ME THE TIGER).

/Martin

1 kommentar:

Christofer sa...

Spännande och vågat måste jag säga. Ja, här kan det nog bli ett litet stödköp.

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 16: Nu och då

Gott folk! Idag tänkte jag att vi skulle sätta vissa bands utveckling under lupp. Jag fick idén när jag helt slumpmässigt fick reda på att...

Populära inlägg