fredag, augusti 07, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 32: Fullt ställ

Jahupp, då var det fredag i detta som skulle komma att bli min första arbetsvecka efter fem makalöst sköna veckors semester. Men ingen lycka varar för evigt och det är lika bra att vi kör igång hårt och skoningslöst på en gång med ekorrhjulet så att vi inte riktigt hinner fatta vad som händer. Således bjuder jag härmed eder på första fredagslistan ut i augusti med temat fullt ställ. 


Den andra oktober släpper ANAAL NATHRAKH sitt nya album "Endarkenment" men redan nu kommer en teaser, nämligen själva titelspåret, som förärats med en delvis animerad video signerad Tim Kellen, David Brodsky och Laura Johnson. Orwellianskt epos är bara förnamnet och här målas det med stora penseldrag i en dystopisk framtidsvärld befolkad av lydiga grisar som uppmanas dricka blekmedel av sin ledare. Om de gör det? You bet. 

ANAAL NATHRAKH har hittat fram till ännu en ny toppform, det står färdigt när man lyssnat på det här episka mörkret till käftsmäll. Vissa är vi som jobbar bäst i motgång och ska jag vara helt ärlig tror jag pandemin har gjort dessa gossar gott för så här bra har de inte låtit på länge. Det är ett renodlat och mer fokuserat kaos än vi fått från detta gäng på länge och det ger en föraning om att vi på det nya skivsläppet kommer att få smaka på ett rejält old school AN-sound den andra oktober. Jag kan fan knappt bärga mig tills dess för detta låter så bra att man blir tårögd.


Ett annat band som också står i startgroparna för att släppa nytt är franska NOVAE MILITIAE. Besök gärna deras bandcamp för smakprov från "Topheth" som släpps den femtonde september. Inget av de kommande alstren finns dock på youtube och därför har jag valt en låt från förra skivan, "Gash'khalah", som kom 2017.

Det här är så bra black metal att man tar sig för pannan av ren förundran och svettighet får jag säga. Härligt kaosartat och med en fin balans mellan råhet och bra produktion. Tekniskt skickligt men utan att tappa manglet och bli tråkigt, samt slutligen seriöst utan att bli för pretentiöst. Fem av fem svarta solar från mig.


En smula mer (i sammanhanget) finstämda tongångar härnäst med italienska satanisterna FIDES INVERSA och A Wanderer's Call And Orison som återfinns på "Historia Nocturna" som släpptes för ett par veckor sedan på World Terror Committee. Det är en ödesmättad och på sina ställen folkigt melodisk black metal vi bjuds på här men som har en underliggande och enveten nedåtgående spiral-känsla liggandes som en tjock slöja över hela anrättningen. Genialt, kort sagt. 


Så tar vi istället ett stort kliv rakt ned i murkigheten! Från VASSAFOR vankas det nämligen demokänsla deluxe i Eyrie från "To The Death". Det som står ut mest här är de vokala insatserna samt gitarrarbetet och övriga instrument bildar en tät fondvägg mot vilken det hela utspelar sig. Ett smart drag för att få till en tvättäkta retrokänsla och detta grepp tillsammans med det faktum att de listat "galactic entropy" som ett av sina ämnen då det kommer till texttematik på Encyclopedia Metallum gör att mina tolv poäng går till Nya Zeeland. 


Sist ut denna fredag är ANGEL MORGUE som framför en alldeles utmärkt dödsmetall i låten The Various Stages of Decomposition med stora delar cymbaler och kylig sång. Till merparten är det här midtempo men det bjussas ändå på lite sköna tempoväxlingar här och där som förhöjer känslan. Stoisk och hyfsat avskalad skulle jag kalla denna väl utförda döds-doom, vilket minner om svunna tider då dödsmetallen var som bäst (och det vet vi ju alla när det var; på 90-talet).   

Med detta, mina vänner, tager vi helg. På återseende!

/Susanne

Fredagslistan 2020, vecka 32: Fullt ställ

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg