måndag, januari 25, 2016

Kiss i Detroit 1976 - ett jubileum

Idag är det måndagen den 25/1 och vi firar således i dagarna tre att det är 40 år sedan KISS spelade sina utsålda konserter i Detroits anrika Cobo Arena.

I januari 1976 står Kiss och balanserar på en knivsegg. Med den ena foten i framtiden har vi "Destroyer" som är färdiginspelad, nya dräkter som håller på att finputsas och en helt ny scenshow under tillverkning som ska visas upp till sommaren. Den andra foten är dock kvar i det "gamla" Kiss, bandet som vi hör på "Kiss Alive!" och som står för det råare, det skitiga. I januari har de ännu inte polerat bort detta lite hemkokta, och filmerna från Detroit visar bandet på en absolut topp efter de givna förutsättningarna. Låtvalet är magiskt, vi bjuds på den sannolikt allra sista liveversionen av Ladies in waiting under kväll nummer ett, vi bjuds på Peters allra bästa spelande någonsin i låtar som She och 100,000 years och där Let me go, rock'n roll idag har förvandlats till en underlig klassiker som de flesta ändå inte känner igen så står den här ut som det perfekta extranumret som lämnar publiken överkörd.

Den första kvällen är bäst i mitt tycke. Nervositeten är påtaglig, filmandet ganska dåligt men väldigt charmigt och nybörjaraktigt, och det känns som att de går ut på 100% direkt. Denna kraft konserveras en smula under kväll två och tre för att bygga upp en mer förlösande stämning under kvällens gång, men på kväll nummer ett exploderar det direkt.

Detroit 1976 var bland de första 70talarna som läckte ut på videoband för hundra år sedan, och det var just den första kvällen som var först ut att nå fansen. Några år efter köpfilmen Kiss Exposed började dessa gamla konsertupptagningar så småningom se dagens ljus och jag minns fortfarande videobandet jag fick som innehöll dels Kiss Detroit 1976, dels In Concert 1974-framträdandet. You can't make this shit up. Fullständig magi. Jag vet inte hur många hundra eller tusen gånger jag tittat på detta band. Enastående.

Nedan har ni alla tre kvällarna, det som finns ute är en timme från första kvällen (den saknar extranumren), hela andra giget och några få låtar från den tredje kvällen. Den tredje finns förvisso i samma längd som den första, dvs den saknar extranumren, men det är tyvärr inget som har läckt ut till gemene man än så länge utan vi får hålla tillgodo med låtarna de släppt lite här och där som någon varit snäll och lagt ihop på youtube.

Så ta nu fram favoritkaffet och favoritkakan och följ med mig 40 år tillbaka i tiden. Det blir många jubileer i år och man kunde ta mig fan inte börjat med något bättre än detta.

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 16: Nu och då

Gott folk! Idag tänkte jag att vi skulle sätta vissa bands utveckling under lupp. Jag fick idén när jag helt slumpmässigt fick reda på att...

Populära inlägg