tisdag, januari 19, 2016

Black Sabbath 1970, lite trevlig kuriosa

2016 blir alltså året som vi tar farväl av BLACK SABBATH. Avskedsturnén börjar imorgon och den inrepade låtlistan ser finfin ut med speciellt en låt jag inte vågat hoppas på men som nu åtminstone repats. Jag håller tummarna för att den är kvar i juni när jag ser bandet på Copenhell om inte Sweden Rock lyckas fånga dem.

Jag tänkte under året se tillbaka på ett Black Sabbath som genom åren skänkt mig fruktansvärt mycket glädje men även en hel del huvudbry vad gäller gamla datum och inspelningar. Till att börja med kan jag glädja samtiden med att det i dagarna läckte ut en tidigare alldeles okänd inspelning från bandets besök i Lausanne, Schweiz i april 1970. De spelade två kvällar och inspelningen verkar faktiskt komma från båda, det rör sig om sex låtar i bra kvalitet men Ozzy presenterar två av dem med orden "we'd like to start off with..." vilket verkar betyda att de började den ena kvällen med Fairies wear boots och den andra med Behind the wall of sleep. Detta kan också vara helt fel, det finns i princip ingen som helst uppgift om vad som var en "vanlig" setlist på våren 1970 eftersom den annars tidigaste kända längre inspelningen kommer från juni. Jag återkommer till den strax. I vilket fall, det är en underbar inspelning vi nu fått ta del av. Låtarna finns på youtubekanalen du når HÄR och den innehåller massor av annat gott också så ta en stund och botanisera loss.

Juni 1970 då. Den 26:e närmare bestämt. Berlin. Den fram tills nu tidigaste kända kompletta konsertupptagningen med Black Sabbath (om man bortser från den förhistoriska inspelningen gjord i Dumfries 1969). Det finns två olika källor dessutom, en är komplett och har ganska dåligt ljud för det otränade örat, den andra saknar de två sista låtarna och är mer känd som vinylbootlegen som är inspelad i Plumpton, England vilket alltså inte stämmer. Oavsett vilken version man har så har man ett Sabbath i högform emedan namnet på arenan alltid förundrat mig. Förr, alltså på den tiden vi bytte kassettband, kallades den kort och gott för Audimax. Jag trodde ett tag att det var någon som bara skrivit av ett kassettband och fått märkesnamnet till ett arenanamn eftersom det fanns en (ganska dålig) kassettsort med just namnet Audimax. Sen gick tiden och livet framåt och numera är det hyggligt vedertaget att arenan heter Audimax der Freie Universität. Fortfarande det där Audimax men nu med ett tillägg. Skam den som rakar grisen utan hyvel tänkte jag idag och började söka på internet. Det tog ungefär en sekund innan jag fattade hur allt hänger ihop.

Audimax är rätt, det är en slags förkortning av Max Kade Auditorium, en lokal som huserar i - helt riktigt - der Freie Universität. Och det absolut bästa är att ni nu kan starta youtubelänken nedan och lyssna på giget samtidigt som ni klickar på DENNA LÄNK där ni får en panoramabild av lokalen som Black Sabbath spelade i 1970. Där stod de, på den ganska breda och stora scenen och visade den tyska publiken vad musik var. Det måste ha varit en fantastisk dag.
/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 24: Suffocation!

Gott folk! Jag fortsätter att tokpeppa inför Copenhell som är nästa vecka, med att köra en lista med SUFFOCATION som enda band. Det här ...

Populära inlägg