onsdag, februari 05, 2014

Svartvit regnbåge

Hade det varit 1995 så hade jag och Svärra suttit i en soffa i norra Helsingborg just nu, ätandes kanelbullar och drickandes kaffe samtidigt som vi tittade på den senaste videokassetten som trillat in i våra samlingar. Det stora nöjet på den tiden var nämligen just videokassetter och ibland fick man tag i grejer som kittlade till alldeles extra. Dessa avnjöts oftast i den tidigare nämnda soffan, till bådas stora förtjusning. Band i hundratal kopierades, listor skrevs och lappar lades i fodral. Oh the joy.

Nuförtiden ser det lite annorlunda ut. I dagarna fick jag tag i något alldeles förnämt fenomenalt bra - en RAINBOW-konsert inspelad på anrika Capitol Theatre i Passaic, New Jersey 1979. Graham Bonnetts första turné och vad gäller videomaterial finns det väldigt lite från denna tid att leka med, så att det plötsligt dök upp en 77 minuter lång tvfilmad rackare gjorde att många av oss satte i halsen. Kvalitetsmässigt är det ingen bluray, den är svart/vit och kameravinklarna är inte de bästa. Men vad ända in i tant Ninnis näshår bryr man sig om det när man tittar? Detta är sannerligen en urtypisk modell för en så kallad "rätt upp i huvet"-video, och ingen av bandet intresserad människa kan undgå att njuta av en sådan här extravagant surpris.

Allt är digitalt numera. Det skrivs inga lappar längre, listorna är i princip borta (eller...?), videobanden är ett minne blott. Likförbannat blir det imorgon Rainbow live 1979. Tvfilmad. I fin kvalitet.

Och soffa, kaffe, kanske nån bulle och Svärra.

Some things never change.


(Inte tjuvkika nu Svärra!)

/Alex

2 kommentarer:

Nils sa...

Mycket har läckt från Passaic Capitol Theatre genom åren. Bruce Springsteen, The Clash, Cheap Trick, Rush osv. Allting i svartvitt och halvtråkigt filmat. Allt kommer från ställets interna tevesystem. Ett fantastiskt arkiv.

Är denna Rainbow-video inte känd sedan tidigare? I så fall går det nog att hoppas på ännu fler kommande skatter från arkivet.

Metallbibliotekarien sa...

Denna var okänd sedan tidigare ja. Mycket trevligt, och visst finns det mer fint som väntar på att komma ut....

/Alex

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 24: Suffocation!

Gott folk! Jag fortsätter att tokpeppa inför Copenhell som är nästa vecka, med att köra en lista med SUFFOCATION som enda band. Det här ...

Populära inlägg