fredag, september 20, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 38: In memoriam Tore Ylwizaker och Peter Kubin

Sensommaren 2024 har kantats av alldeles för mycket död, både lokalt och globalt, i och utanför musiklivet. Den här veckans lista är en kortfattad hyllning till två musiker som nyligen valde att lämna livet alldeles för tidigt: Tore Ylwizaker från ULVER, och Peter Kubin från ABIGOR. 

Ni hittar listan här.

 


Tore gick med i Ulver i samband med att de kastade av sig svartmetallkåpan och gav sig ut på okända farvatten med det fullmatade konceptalbumet Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1998), och vidare genom ambient, glitch, symfonirock, drone, techno, konstmusik, filmmusik, synthpop, gud vet allt, från total minimalism till nästan vulgär bombasm. Och i mitten av allt: Tores musikaliska visioner och synthar. Ni kan läsa mer i bandets avskedsbrev här

Att bara välja ut en handfull låtar att representera ett kvartssekels föränderligt skapande är såklart omöjligt, men här är några sidor av Ulver alla borde höra. 

"The Future Sound of Music" från Perdition City, 2001. Med Bård Faust Eithun från Emperor på trummor, ingen mindre.

"The Truth" från Blood Inside, 2005

"Glamour Box (Ostinati)" från Messe I.X-VI.X, 2013. Med Tromsö Kammarorkester.

"Solitude" från Shadows of the Sun, 2007. Black Sabbath-cover.


För inbitna black metal-entusiaster ska österrikiska ABIGOR inte behöva någon introduktion. Frånsett ett avbrott i början av seklet har de i drygt 30 år hållit fanan högt med sina komplexa, storslagna låtarrangemang, ständigt utforskande men alltid trogna sin vision, att kanalisera Satans essens i ton och ord. Sångare har skiftat genom åren, men kärnan har alltid varit gitarristerna Thomas Tannenberger och Peter Kubin.

 

"My Soft Visions in Blood", från Verwüstung / Invoke the Dark Age, 1994

"Scars in the Landscape of God", från Nachthymnen (From the Twilight Kingdom), 1995

"Liberty Rises a Diagonal Flame", från Fractal Possession, 2007.

"Soldaten Satans", från Taphonomia Aeternitatis - Gesänge im Leichenlicht der Welt, 2023


Vila i frid, Tore och Peter. Och ni som läser detta, ta hand om er.

Nu tar vi helg!

/Andreas

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 38: In memoriam Tore Ylwizaker och Peter Kubin

Sensommaren 2024 har kantats av alldeles för mycket död, både lokalt och globalt, i och utanför musiklivet. Den här veckans lista är en kort...

Populära inlägg