fredag, april 25, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 17: Dormant Ordeal

Ett tekniskt dödsband som inte låter så värst tekniskt. Som samtidigt har ett hyfsat nytt sound men utan att det åter alltför modernt. Med meckighet här och var men ändå inte så pass meckigt att det tar över känslan av röj. Går det? Ja, jag vill nog påstå det. Jag fick upp DORMANT ORDEAL som tips efter en session i Youtube (där ett klipp ledde till ett annat och ytterligare ett och ja just ja, de där är ju kusiner och vem var nu han som var med i det där franska bandet?) och lo and behold, det här var inte alls dumt. Musiken finns här och längst ner i listan.

Eftersom jag helt tappat koncepterna och hamnat i någon parallell tidsräkning var jag totalt oförberedd på att det var min tur med fredagslistan idag men det löste sig ju bra när dessa glada gossar från Polen dök upp. Listan består helt enkelt av deras senaste fullängdare "Tooth and Nail" som släpptes rätt nyligen. Skivomslaget kan vi konstatera för tankarna till tysk body, tidigt 80-tal.

Två till antalet är bandmedlemmarna (båda heter lustigt nog Maciej i förnamn), de är signade på Willowtip Records och har idkat band sedan 2005. Bandfotomässigt ligger de på en rimlig nivå, vi har flagnande fönster och husvägg, blickar som går åt olika håll samt en karl i fokus och en inte. Uppsatta frisyrer men inte direkt några klassiska man-buns utan mer slarviga tofsar. Det tackar vi för. Precis lagom pretentiöst får jag säga, de ser fortfarande ut som musiker och inte grafiska designers. Jag får en viss känsla av ULCERATE av musiken och det är bra betyg. Kanske som ett bättre DEATHSPELL OMEGA eller ett BOLT THROWER helt utan punk och thrash. Det finns något melankoliskt över "Tooth and Nail" som jag gillar men också ett visst mått av ösighet. 

Hoppas ni också ska gilla det för nu är det vare sig vi vill det eller ej fredag och med den kommer också en helg. Då ska vi vila och kanske dricka en öl och äta en smörgås. På återseende.

/Susanne

Fredagslistan 2025, vecka 17: Dormant Ordeal

fredag, april 18, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 16: Judaspåsken


Som alla vet hade påsken inte varit så mycket att lägga i ägget utan den mest baktalade av Jesu lärjungar: Judas Iskariot. Den ursprunglige förrädaren, som har sin plats allra längst nere hos Djävulen i Dantes helvetesvision, är ju trots allt den viktigaste lärjungen. Utan hans angivande av Jesus igår, besatt av Satan själv, ingen korsfästelse idag, och ingen uppståndelse på söndag. Vad vore kristendomen då, liksom? 

Men nog om teologi. Såklart utgör Judas-karaktären en hejdlös inspirationskälla för metalband. En sökning på Metal Archives ger över 2000 träffar på låttitlar med Judas - även om en stor del är Judas Priest-covers så talar det ju för Iskariots odödliga influens på den tyngre rocken. Så här kommer alltså åtta låtar av varierande hårdhetsgrad, om och med den störste syndaren som möjliggjorde fundamentet för ett par miljarder människors tro. 

 

Glad påsk! Listan hittar du här!

 

JUDAS PRIEST - "Judas Rising" (Angel of Retribution, 2005). Om jag förstått det rätt var detta Halfords återkomst till Priest. Hyfsat pigg låt ändå för att vara sådär sjuttio år in i karriären! Och förvånansvärt nog enda albumspåret som heter något med Judas, vad jag kan se.

 

IRON MAIDEN - "Judas Be My Guide" (Fear of the Dark, 1991). Och här: sista skivan innan Bruce avhopp. Underskattad skiva bortom titelspåret! Bra produktion, snyggt omslag, mestadels starka låtar. Jag hittade den här på en kassett på skolgården när jag var barn, ungefär halva albumet. Resten var Bob Marley och Eric Clapton. Bra ingång till Maiden.

 

STRATOVARIUS - "The Kiss of Judas" (Visions, 1997). Av alla länder som är erkänt bra på power metal är ändå Finland sämst. Jag tycker ändå den här biten har något - sannolikt bara nostalgivärde på grund av en samlingsskiva från Noise Records som blev mitt soundtrack en sommar under högstadiet (Celtic Frost, Kreator och Gamma Ray smällde lite högre än finnarna här). Men nu är vi trogna temat och håller ut i sex minuter. Det är ju trots allt långfredag.

 

HELLOWEEN - "Judas" (Judas 12", 1986). Vet ni vilka som är bäst på power metal? Tyskland såklart. Och de peakade tidigt, med Kai Hansen-era Helloween. Har haft med den här låten tidigare, men jösses vilken speed metal-hit det här!

 

HOLY TERROR - "Judas Reward" (Mind Wars, 1988). Amerikansk speed/thrash metal med egenartad sång. Snabbt ska det gå! Häftigt band, även om jag inte är så insatt i dem.


JUDAS ISCARIOT - "Damned Below Judas" (The Cold Earth Slept Below, 1996). Nu snackar vi. Folk som rackar ner på amerikansk black metal får ju skärpa sig, även om Akhenaten främst låter som en andra gradens Darkthrone-klon här i början av karriären är Judas Iscariots diskografi helt klanderfri. Och han visste, precis som sin namne, när det var dags att släppa allt och lämna scenen (utan trettio silvermynt men istället med hedern i behåll).

 

HATE ETERNAL - "Behold Judas" (I, Monarch, 2005). Gjorde Erik Rutan den bästa dödsmetallen under hela nollnolltalet? Eventuellt utkonkurrerad av Nile, men det är inte långt ifrån. Herregud vad den här skivan snurrade i min discman när det begav sig. Varför spela snabbt när man kan spela snabbast?

 

ADORIOR - "Begrime Judas" (Bleed on my Teeth, 2024). Min förra lista hade med en låt från Adoriors debut, men här kommer "hitten" från deras oväntade återkomstplatta från ifjol, efter 19 års tystnad. Det är lika rivigt och otrevligt som alltid, riktigt bra det vill säga. En lämplig slutpunkt för den här listan!

 

//Andreas

måndag, april 14, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 15: Nytt och gammalt från Kanada

 Kanada är ett land med starka punktraditioner. Det är väldens näst största till ytan men toppar även listar över de mest glesbefolkade. De har gett världen storheter som Toronto Maple Leafs och Trailer park boys. Utöver punk och hardcore spelas det även habil döds och black (se listor av övriga skribenter) för att inte tala om RUSH (jag förlåter Neil Peart för Ayn Rand-dumheterna på 2112).

 Listan hittar ni HÄR!

Vi börjar med ett av mina absoluta favoritband Propagandhi. De släpper nytt efter åtta år i radioskugga och två låtar från plattan At Peace har smugit sig ut. Propagandhi har varit uppe tidigare och kort sammanfattat kan det sägas att de gått från skatepunk på tidiga 90-talet till proggigare punk med thrash-influenser från mitten av 00-talet. Det senaste är inget undantag.

Nästa gäng heter FUCKED UP och behöver nog ingen introduktion. Bandet bildades i Toronto 2001 och den klassiska debuten Hidden world kom 2006 och jag har varit ett fan sedan dess. Det är rockigt, ösigt och förbannat. Jag blev förvånad när jag såg senaste singeln i mitten av mars med tanke på att det kom två (!) plattor förra året. Inte mig emot dock när de håller såhär hög kvalitet. 

Vi håller oss i Toronto och säger hej till PUP. Debuten kom 2014 och jag var hooked från första lyssningen. Det är punkigt, drar åt garagehållet, snyggt producerat med skramliga element och löjligt hög energi. Nya plattan kommer, precis som Propagandhis, i maj och låtarna som läckt är en perfekt blandning av gapiga bangers och lugnare garagerökare.


 Ingen Oskar S lista utan gammel-HC. Vi säger hej till Joey Shithead och D.O.A. och lägger klassikern Hardcore ’81 på spelaren. D.O.A bildades i Vancouver 1978 och har gjort allt, spelat överallt och släppt hur många skivor som helst. Förutom musiken är Joseph Keighley, som Joey S egentligen heter, engagerad i sociala frågor och klimatrörelsen. Scott Crawfords (Salad Days) dokumentär om Keighley kom förra året för den intresserade. Hardcore ’81 är en platta jag lyssnat fruktansvärt mycket på och vi sätter nålen på den otroligt svängiga andra låten Unknown.

Vi avslutar med hjältarna i SNFU som bildades i Edmonton 1981. Man kan säga att bandet bestod av två läger: den karismatiske sångaren och textförfattaren Ken Chinn och bröderna Belke (gitarr och bas) som skrev all musik, som inte drog helt jämt på grund av Chinns droganvändande och oberäknelighet. För den intresserade kan jag inte rekommendera dokumentären Open your mouth an say Mr Chi Pig från 2010 nog. Det är bland det sorgligaste jag någonsin sett och jag blev otroligt ledsen när han gick bort 2020. Men hur låter musiken då? Himmelsk är svaret. De tidigare skivorna har det gamla goa hardcore ljudet och från återföreningen på 90-talet drar det mer åt skatepunk men med det skitiga opolerade gamla ljudet. Låten är tagen från den andra skivan och ger en bra introduktion till kombinationen Belkes låtskriveri och Chinns texter.

Äh, vafan. Vi avslutar med Closer to the heart av RUSH, vi är trots allt i Kanada.

/Oskar S

fredag, april 04, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 14: Punk!

 Gott folk! 

Under en lång, kanske alltför lång, hade jag en avog inställning till punken. Min inställning var inte på några sätt logiskt betingad. Jag växte upp i Karlskrona, en punkstad av rang med en massa konserter på Musikhuset Oden, min bror inte bara lyssnade på punk, utan spelade också trummor i ett punkband under en period tills texterna blev lite väl kryddade för vår moders smak. Kanske ska tillägga att han gick på mellanstadiet. Nä, jag tror att det hade att göra med att jag var emot den inställning som punken hade till sig själv - att alla kan spela oavsett hur jävligt det lät. Och ja, det tyckte jag att det gjorde oftare än det lät bra. 

Tack och lov har detta ändrats - jag har blivit äldre och klokare, och även om jag föredrar punkband som vet vad de pysslar med på sina instrument så hatar jag inte band som inte vet. Alltid nåt, eller hur? 

Veckans lista är en spretig blandning. Lokalt, och med det menar jag Sverige, massor med forta trummor, gärna med tvåtakt och melodisk sång, men också band med mer dragning åt rock. Aktiva band och nedlagda band. Det jag har valt bort är uppenbara band som EBBA GRÖN som jag verkligen gillar men som känns lite uttjatat, och LASTKAJ 14 som jag redan lyft så jävla mycket. Ni hittar listan här (Youtube) och här (Tidal) och, såklart, längst ner i inlägget. 

Vi kör!

SLÖA KNIVAR från Malmö. Vilket magiskt bra bandnamn tänkte jag när jag såg det första gången. Dessutom blev jag glad när jag fick reda på att Peter, basist i bandet, jobbar som vaktmästare på Dunkers kulturhus. Det är stört omöjligt att inte gilla det här bandet. Magiskt bra driv i det mesta. Jag har valt Internetprofet från "Hejdå mesar" som kom förra året. En låt som har det mesta. Forta trummor, tungt sväng och sång på en härligt brötig och grov skånska. 






ASTA KASK - ett legendariskt band som jag bara börjat utforska. Som stor uppskattare av trallpunk så känns det oundvikligt att jag kommer dyrka det här gänget som bildades i Töreboda 1978. För att vara ett band som har bytt medlemmar och lagt ner och uppstått rätt mycket så är det ett helvetiskt härligt härj i bandets musik. Jag har valt Än Finns Det Hopp från "En för alla Ingen för nån" som kom 2006. Den har allt jag gillar med punk - tvåtakt, fantastisk sång i stämmor ljuvliga nödrim och sjysta breaks. 

BORGERLIG BEGRAVNING! Först var de bara ett otroligt bra bandnamn, men det är inte svårt att imponeras av det här bandet som drog igång i mycket unga år. Vid första giget på klassiska Café 44 var basisten Julian 10 år! Kopplingen till ASTA KASK finns i det att BORGERLIG BEGRAVNING bildades efter att ha sett ASTA på Gröna Lund. Detta är så otroligt charmig musik att det är omöjligt att inte gilla. 






GOLVAD GRÄVLING från Ängelholm. Ett av de hetaste banden inom genren just nu som jag förstår det. Underbar rocksensibilitet som slirar lite hit och dit. Jag är svårt förtjust i sången som skevar så bra. 









Ett punkband med utpräglad sensibilitet för rock är HELA HUSET SKAKAR. Bandet kommer från Huddinge, men sångaren Lennart är från Bjuv. Jag har tagit en låt från en liveplatta som spelades in i det legendariska Ultrahuset, ett ställe som drevs av Tompa Eken med andra och som blev ett nav i inte bara den svenska punken, men också gästade en sinnessjuk mängd av utländska band. Det är verkligen inte svårt att charmas av Spring Undan Borgare som förutom ett härligt budskap har en sprittande nerv som inte går av för hackor. 

Vi avslutar med KRIGSHOT och låten Krigshetsare som känns kusligt aktuell. Detta projekt är sprunget ur flertalet band, däribland NASUM och DISFEAR och jävlar i gatan så otroligt bra detta är! Hade en kängpunkslipsten tagit bandform, ja då hade KRIGSHOT varit en het kandidat för den manifestationen. 

Vi tar helg på detta!
/Martin


fredag, mars 28, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 13: Neue Deutsche Härte, teil drei: Megaherz!

 Efter drygt 4 timmar relativt töntig Clawfinger-möter-Faith-No-More-på-tyska så kände jag att allt det här var ett fatalt misstag. Tidig Megaherz testar tålamodet, jag hatar inte Clawfinger men de har svart bälte i att vara mediokra och töntiga. Inte något jag tycker man bör emulera, men det höll inte grabbarna grus från Eichenau med om. Men skam den som ger sig… 



Bandet startades av Alexx Wesselsky (hukandes på bilden ovan), en profil inom NDH som vi kommer stöta på igen, och en grupp vänner som släppte demon Herzwerk (1995). Enligt gitarristen Christian Bystron ska de ha sugit rätt jävla hårt innan han gick med, kaotisk “fun punk” som han kallar det spelades där ingen riktigt verkade ha koll på vilka ackord som skulle spelas var.




Bystron och basisten Wenz Weninger gick med och styrde upp allt någon gång innan bandet släppte sin första riktiga skiva, Wer Bist Du? (1997). Det är rätt mycket rap-metal och Wesselsky kör på den tried and tested djupa mansrösten som är ett måste för NDH och…ja, inte mycket annat. Han är rätt odynamisk och enformig. Rap-metal åsido så finns det en stora vilja att prova saker musikaliskt i sann Faith No More anda som är intressant. Inte precis bra, men intressant. 



Noel Pix hjälpte till med att programmera och spela synth/keys på skivan och blev sedan en fullvärdig medlem på gitarr och synth inför Kopfschuss (1998), Himmelfahrt (2000) och Herzwerk II (2002). Vid den här punkten var jag inte speciellt övertygad. Inte mordiskt äcklad av vad jag hörde, men oerhört oinspirerad och uttråkad. Det maler liksom på utan någon direkta intressanta ändringar förutom en viss…ska vi kalla det tjocknad i sound som för tankarna till NU-metal runt samma tid. 


Tur i oturen så lämnade Wesselsky och Pix 2003, anledningen sades vara meningsskiljaktigheter om vilken riktning bandet borde ta stilmässigt i framtiden. Deras nya projekt, Eisbrecher, kommer vi titta på ingående i en framtida lista. Vad jag kan se så är bandens relation god, de verkar marknadsföra varandra på sociala medier etc. Alles gut in der Haube.



Megaherz står då alltså utan några grundmedlemmar kvar, Theseus tyska industrimetalband. Bystron och Weninger kör på och rekryterar en ny sångare vid namn Mathias Elsholz som bidrog med bakgrundssång på Himmelfahrt. De spelar tillsammans med en av bandets många trummisar (5 under de första 12 åren, 9 totalt) vid namn Jürgen Zink in 5 (2004). Det är som att solen gått upp och molnen klarnat, allting bara klickar. Ljudbilden blir bättre, låtarna catchigare med stora refränger och Elsholz är en mycket mer dynamisk sångare; han kan sjunga väldigt fint rent, göra djupa NDH-rösten och även väsa på ett väldigt roligt sätt. Dynamik, gott folk, något jag personligen uppskattar djupt även om det är lite svårdefinierat. Det är inte Mr Bungle, total schizofreni med Mike Patton på Gott weiß es nur. Men det händer något åtminstone, lite små variationer som suger in mig.



Jävligt synd då att Elsholz bara spontant lämnade bandet 2005. Enligt Bystron i en intervju med ett ryskt fanzine från 2005 var det helt oväntat och satte rejäla käppar i hjulet för bandets utveckling. En turné fick ställas in och det tog hela 4 år innan man släppte uppföljaren Heuchler (2008) med nya sångaren Lex Wohnhaas och trummisen Jürgen Wiehler (bandet har haft 3 trummisar som heter Jürgen, vad är oddsen). Här går bandet in i en sort av renässans som de, enligt mig, befinner sig i än idag. Skivorna Götterdämmerung (2011), Zombieland (2014), Komet (2018) och In teufels Namen (2023) är alla perfekta NDH-skivor. Jag KUNDE inte sluta lyssna på dem. Ingen underdrift att förarbetet till den här listan består av två väldigt distinkta delar: Wesselskys era vilket tog 3 veckor att ens lyssna igenom och sen 2 dagar spenderade på att utan avbrott lyssna på bandets material post-2004, och jag är ännu inte trött på dem.



Vi snackar inte finkonst här men det är något med deras approach som får mig att känna att jag önskar att alla band ansträngde sig så mycket som de gör. De har en väldigt rik ljudbild, dynamiska låtar där det testas lite olika saker utan att tappa sin egna stil. Exempelvis mellanspelet på Kaltes Grab som kändes lite som något från en In Flames eller dylik Göteborgs melodisk dödsgrupp med gitarrstämmorna följt av ett litet breakdown med dubbelkaggar. Kontrastera det med en väldigt synthig Himmelstürmer eller Heldengrab som är ren elektronisk dansmusik och sen Heuchler som är ren NDH-tunggung. Wohnhaas är en alldeles ypperlig sångare för ändamålet, han har den djupa men med en viss hes karaktär emellanåt som är unik inom genren (av det jag hört åtminstone) och han klarar att skrika lika bra som han kan dra en bra powerballad.




Jag förstår att det inte är för alla, smaken är såklart som baken. För den oinvesterade låter det säkert som olika nivåer i helvetet, tysk industrimetal som tysk industrimetal. For my money så är Megaherz det näst bästa NDH-bandet jag hört. De är ett relativt litet band i ren popularitet, med en bråkdel av de andra bandens lyssnare (bortsett från Stahlhammer som ingen bryr sig om). De har en mindre än en procent av Rammsteins lyssnare på streamingtjänster (inte världens barometer för popularitet nödvändigtvis, men men) vilket är oerhört synd. 


De har till och med hälften av den töntiga Rammstein-spinoffen Emigrate där Richard Zven Kruspe får släppa lös sina allra mest lökiga idéer. Förjävligt tycker jag, men att bandet lyckas låta så stort och dyrt verkar komma av att Bystron själv producerat och spelat in skivorna från och med Heuchler. Det är en bedrift, sannerligen, och jag hoppas att även framtida släpp kommer hålla samma nivå.


Den här listan blev lång som utav bara fan, som med Oomph. Vad ska man göra när man får smak för något, det var nog den svåraste listan att klippa ned. 

I nästa lista kommer jag att titta närmare på den näst mest populära gruppen som genren avlat fram: Unheilig. Det lär bli…intressant, då Unheilig verkar ha ett spann från industrimetal till total pop rock redan från början blandat med goth och electronica. Det lär bli mycket mer synth än vi redan sett, och det säger en del. 


Auf wiedersehen

//Herr B


fredag, mars 21, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 12: Mood board metal del. 1

Ibland börjar allt lite på skämt. En idé dyker upp. Hur kan jag spinna vidare på detta ? 

Idag har min hjärna tagit oss till färgen lila. Eller för att specificera lite mer, skivor med omslag där färgen lila ingår. Detta kanske låter som en fruktansvärt dålig idé och tramsigt men vi får väl se. Listan hittar ni i alla fall här samt längst ner i listan. 


Pagan Rites - "Satanic Sadist" (Bloodlust and Devastation, 2000, Primitive Art Records). 

Vi börjar starkt med Halmstads bästa band som verkligen inte är Gyllene Tider. Pagan Rites har plågat fram sin version av black /thrash metal sen 1992 och denna låt är tagen från en ep utgiven år 2000. Grundaren, sångaren och bandets motor Devil Lee Rot är här kompad av Tyrant från Nifelheim samt Harri Juvonen och på trummor hittar vi ingen mindre än Sexual Goat Licker. Ja har man inte fattat vad detta band går för innan är det bara att kolla in lineupen och det läckra omslaget som är snott från någon Hammerfilm eller liknande. Musiken är riktigt stökig och ljudkvaliteten och inspelningen är av kakburksnitttet. 


Svartsyn- "Cursed Be the Rivers" (Nightmarish Sleep, 2014, Carnal Records). 

Vi går vidare i lite mer allvarliga trakter. Jag har nämnt Svartsyn tidigare på bloggen men det är svårt att bortse från när man ser omslaget. Någon sorts sömndemon i lila som sträcker sig över en sovande kvinna och maran som suger i sig själen. Ruggiga grejer. Ornias skrev den här musiken när han mådde riktigt kass och hade extrema drömmar av den tunga medicinering hans tillstånd krävde. Musiken är upprepande och obehaglig. Påträngande på något sätt. Trummisen Hammerman hoppar in och styr upp piskandet. Vet att många lyssnare saknar Draugen på trummor men jag tycker att Svartsyn har gått vidare från det band det en gång var. Rekommenderas för alla som gillar svensk black metal. Svartsyn kommer också att släppa en ny fullängdare i år där hälften av låtarna är Chalice låtar från 1994 som aldrig blivit inspelade. 



Valkyrja - "Oceans to Dust" (Contamination, 2010, Metal Blade Records). 

Vi håller oss kvar i Sverige och tar en låt från Stockholmsbandet Valkyrjas andra fullängdare från 2010. En skiva som överaskade mig mycket när den kom. Varken skivan före eller de som släppts efteråt har imponerat på mig lika mycket. Detta är black metal av bästa snitt. Lite influenser från svenska och norska band framförallt men också med en lätt rockig underton som Watain var duktiga på där ett tag. Riktigt bra sånginsats på låten också. 

Omslaget är klassikt ondskefullt med en mystisk figur som håller i en jordglob men anledningen till att skivan får plats på denna lista är den lila logotypen. Den som gillar välproducerad modern black metal bör kolla in Valkyrja som jag trodde skulle bli större än de hittills har blivit. 



Pest - "A Face Obscured By Death" (The Crowning Horror, 2013, Agonia Records). 

Ännu ett omslag med ondskefulla dödskallar och lila färger. Ännu ett svenskt band och ännu en skiva utgiven på 2010-talet. Jag anar en liten trend i konstnärliga uttryck. Anyway. Detta är Pest från Stockholm. Tidigare var bandet en duo och släppte i början väldigt norskinfluerad black metal för att senare gå mer mot thrash metal och på denna skiva göra någon mellanting mellan black metal och gubbrock. Inte alls dumt. De har också fin förstärkning av en legendarisk musiker i form av  Peter "Flinta" Stjärnvind på trummor. Denna skiva utnyttjar däremot inte helt hans potential utan är mer lite lunkig i tempot. Jag kan erkänna att jag är väldigt svag för Pest trots att genren black n'roll aldrig riktigt intresserat mig. 


Celestial Bloodshed - "The Aorta of My Thoughts" (Ω, 2013, Terratur Possessions). 

Vi avslutar dagens lista med lite äkta TNBM i form av Celestial Bloodshed. Ett viktigt band för scenen i Trondheim. Bandet upplöstes egentligen redan 2009 när sångaren Steingrim Torson avled till följd av en skottolycka. Denna låt är tagen från den samling som kom ut ett par år efter med låtar som är inspelade innan hans död. Omslaget visar en ett öga omgivet av lila färg och ormar och andra ockulta symboler. Mycket stämningsfullt. Celestial Bloodshed hade också ett väldigt ortodoxt black metal sound. Just denna låt påminner mig om lite senare Mayhem men också lite om Ofermod och Ondskapt. En återhållsam satanisk hyllning i musikalisk form. Tror att de flesta som gillar allvarsam black metal kan uppskatta detta band. 


Då har vi tagit oss till slutet av listan. Jag hade fler exempel på lilaaktiga omslag och jag kommer att återkomma med mer mood board metal fast kanske med en annan färgskala vid ett annat tillfälle. På återseende /Oscar K.

Listan hittar ni här


fredag, mars 14, 2025

Fredagslistan 2025, vecka 11: I spit on your grave!

Gomorron. Idag har jag kokat ihop en lista som har temat gravar. Det finns ju idel band som heter något med grav och otaliga fler som har med ordet i sina låttexter. För att göra listan lite mer matig lägger jag också till filmtips och något som gifter sig väl med gravar är en filmgenre som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, nämligen rape/revenge-filmer. En av de allra bästa är som ni kanske redan vet eller kan gissa sig till den episka film som fått namnge dagens lista, I spit on your grave från nådens år 1978. Så gör er beredda med dödgrävarspaden så åker vi och det blir en wall of text, jag hade svårt att hejda mig och sätta stopp, så är det ibland. Listan finns i youtube-format HÄR och längst ner. 

PISSGRAVEs senaste släpp har den underfundiga titeln "Malignant Worthlessness", jo jag tackar jag - det är ett namn som förpliktigar. Vi lyssnar till låten Interment Orgy som har en skön svängighet och den där surrande svajiga bisvärmsaktiga ljudet som jag är svag för. Invasiv döds med mycket attityd och bröt helt enkelt. Filmtips: Till detta kör vi en riktig klassiker, Last house on the left från 1972 i regi av Wes Craven. Det här är en rak och mycket brutal hämndhistoria med en av mina favoritskådisar David Hess som spelar Krug Stillo, ledaren för ett gäng råa brottslingar som gör processen kort med en stackars tonårig tös. Gänget hamnar sedan slumpartat hemma hos tjejens föräldrar och när de inser vilka avskrap till människor som befinner sig på deras domäner ger de så att säga igen för gammal ost. Den här kultfilmen SKA ni se, den fastnade förstås i filmcensurens klor när den kom och var faktiskt bannad i Storbritannien ända fram till 2002. Inspirationen till filmen tog Craven från Bergmans Jungfrukällan som kommer lite längre ner i listan.

Vi går vidare. Veteranerna CRYPTOPSY får slinka med på ett hörn, det var länge sedan jag lyssnade på dem men under de år då den tekniska dödsen tog som mest plats i livet var detta ett band jag återvände till. Jag har valt en äldre låt, Mutant Christ, från "Blasphemy made flesh" för att jag gillar den ganska klara ljudbilden här. Filmtips: Death Wish från 1974 av Michael Winner med en oefterhärmlig Charles Bronson i huvudrollen. Bronson spelar en arkitekt som lever ett puttrigt borgarliv på Manhattan med fru och dotter när tillvaron plötsligt ställs på ända då ett rånargäng tar sig in i hemmet och gör saker man inte ska. Och följden blir att Bronson tar lagen i egna händer då han menar att rättsväsendet inte riktigt sköter sitt jobb. Death wish (eller Death wish - våldets fiende nr 1 som den fick heta i Sverige) är ett glimrande tidsdokument över 1970-talets New York och en man i sönderfall. Stark rekommendation.     

Vi kan förstås inte ha en lista med tema gravar utan att dra med svenska GRAVE. Jag såg dem för en herrans massa år sedan på KB i Malmö och det var en helgjuten kväll. Tänk vilken misspass det blev för dem ändå, att de kom så samtidigt med ENTOMBED och DISMEMBER att de liksom slukades upp i dess skuggor och försvann. Musiken är värd bättre än så. Vi kör Soulless från albumet med samma namn från 1994. Filmtips: Nej vi kan lika gärna riva av Jungfrukällan nu, det är hög tid. Jag talar förstås om Ingmar Bergmans episka film från 1960 som utspelar sig redan runt 1300-talet då jungfru Karin blir våldtagen och mördad av flåbusar. Som pappa till den olycksaliga Karin ser vi Max von Sydow och han myntar många minnesvärda repliker i den här filmen, bland annat "Nu får du gå och hämta slaktkniven åt mig!" Jungfrukällan belönades med både en Oscar och en Golden Globe för bästa utländska film och det förstår man, den utgör en del av själva roten till det som utvecklade sig till rape/revenge-genren.

ROTTEN TOMB kommer från Chile och spelar mustig och malande dödsmetall som är lite sådär halvbra. Jag lyssnade en del på deras "Visions of a dismal fate" när den kom 2022 men sedan har jag tappat bort dem lite. 2024 kom "The relief of Death" och från den hör vi Funeral Urns. Det är en okej låt men kanske inte så mycket mer, kan nog tycka den är för lång också när allt kommer omkring. Filmtips: Autostop rosso sangue, eller Hitch-Hike som den också heter, från 1977 är däremot en fullträff signerad regissören Pasquale Festa Campanile. En alkoholiserad reporter åker med sin fru på en road trip och på vägen hem mot Los Angeles plockar de upp en liftare (aj aj) som dessvärre visar sig vara spritt språngande galen. Liftaren spelas av tidigare i listan nämnda David Hess (hurra) och han tvingar helt enkelt paret att byta kurs mot Mexico. Och som man kan tänka sig uppstår komplikationer. Och våld. Och polisskjutningar. Det här är en liten pärla som jag tror många missat men som förtjänar uppmärksamhet. 

Nu får vi pigga upp oss med lite MASSGRAV! Kan jag få nått att sova på? är en snabb dänga från EPn "Välkommen till blåsningen" som kom 2024. Oj vad bra! Ja, jag har inte mycket att tillägga där utan det är bara att le och se glad ut. Filmtips: Vi backar bandet lite till 1973 och tar en titt på en riktig kultrulle från Bo A Vibenius, nämligen Thriller - en grym film, även känd som Thriller - a cruel picture och They call her one-eye. Jag vill mena att det här är en av de allra bästa exploitationfilmer Sverige har pressat ur sig. Någonsin. I huvudrollen ser vi modellen Christina Lindberg som blivit stum efter ett barndomstrauma. En dag ska hon ta bussen till stan men missar den och upp glider fenomenala skådisen Heinz Hopf i bil och med tjusig kostym och erbjuder skjuts. Med facit i hand borde hon ha väntat och tagit nästa buss istället men hon charmas och hoppar in i bilen och nu börjar en resa som bara kan sluta på ett enda sätt - med gruvlig hämnd! En lysande film rakt igenom. 

Nästa plats i listan blir Bereavement of flesh med TOMB MOLD från albumet "Primordial Malignity" från 2017. Murken manglig döds var det här! Jag har lyssnat en del på deras senare alster men faktum är att denna första fullängdare har ett riktigt skönt sväng. Kanske också att den känns mer primitiv. Filmtips: Vi ska blåsa av ännu en klassiker nämligen Ms.45 från 1981 som på svenska också fick titeln Hämndens ängel. Abel Ferrara står för regin och i huvudrollen som den vackra men dövstumma sömmerskan Thana ser vi Zoë Tamerlis. Storyn då? Jo, Thana är på väg hem från jobbet och går genom de sjaskigare kvarteren i New York och blir antastad inte bara en utan två gånger. Hon tappar det totalt (eller kommer till sans beroende på hur man vill se det) och inleder en så kallad killing spree utan dess like. En total guldfilm som Ferrara gjorde efter att ha blivit inspirerad av Taxi Driver, Thriller - en grym film och Death Wish. Så då förstår ni ju vad som gäller. Titeln syftar förstås på kaliber på ammunitionen som används. 

ENTOMBED då? De kommer nu! Det finns ju så mycket bra låtar att välja mellan så man kan egentligen bara blunda och peka. Crawl från "Clandestine" fick det bli och jag har inte så mycket att orda om där. Frid över Petrovs minne förresten, det var inte länge sedan hans dödsdag 7 mars. Filmtips: Savage Streets av Danny Steinmann och Tom DeSimone från herrens år 1984. I den bärande rollen som Brenda ser vi Linda Blair, känd kanske främst för sin roll som Regan i Exorcisten (1973). Här är hon äldre och mer luttrad. Vi befinner oss i Los Angeles och Brendas lillasyster blir överfallen av ett gäng busar vilket gör att hon hamnar i koma. Nu är det upp till Brenda att hämnas och det kan ni skriva upp att hon gör. Det förekommer en rad påhittiga vapen i den här snygga och lite skitiga filmen men framför allt får vi ta del av ett armborst. Total succé! Plus också för snygga gatumiljöer och industrilokaler á la 80-tal.

Det börjar lida mot sitt slut men än har vi några rullar och låtar att beta av. Näst på tur blir helsingborgarna BASTARD GRAVE och deras Necrotic Ecstasy från plattan "Vortex of disgust". Det här är habil döds och det går snabbt och man kan inte annat än charmas av den köttiga gurgliga stämningen de får till. Filmtips: Vi ska åka in i 90-talet nu och hälsa på Thelma & Louise, Ridley Scotts hyllade storfilm från 1991 som jag kallt förutsätter att samtliga har sett. Geena Davis och Susan Sarandon gör strålande rolltolkningar och jag får säga att även männen som förekommer sköter sig bra. Det som är så fint med den här klassiska road movien är inte bara att det rör sig om kvinnor som hämnas på våldtäktsmän utan det handlar i grund och botten om att vara de allra bästa av vänner och att finnas där för varandra ända in i döden. Jag gråter fortfarande till slutscenen, den är klockren.

CRYPT från Australien är näst ut i listan. Det finns (åtminstone) två band i Australien som heter samma, det ena spelar stoner och kommer från Adelaide men detta gäller alltså gänget från Rochedale som lirar döds. Den självbetitlade EPn "Crypt" kom 1996 och från den hör vi The Undead, en rå och lyckad historia. Filmtips: Inte lika lyckad är tillvaron för Pollyanna McIntosh som spelar The Woman i filmen med samma namn från 2011. Lucky McKee har regisserat den här obehagliga men lysande filmen om en misogyn advokat som bor på landet med sin under ytan lite smått dysfunktionella familj. En dag hittar han en förvildad kvinna som till synes bor i skogen helt obrydd om civilisationen. Så han plockar helt enkelt med henne hem, kedjar fast henne i källaren för att "göra folk av henne". Ja, ni kan ju förstå att det här blir trubbel på många nivåer. Det blir smått medeltida kan man säga, utan att säga för mycket. Och det här är en film som man minns efter att man sett den, dels på grund av våldet men också för de mycket starka skådespelarprestationerna. Fun fact, Pollyanna McIntosh skriver sedermera manus, regisserar samt skådespelar i en uppföljare till The Woman som heter Darlin'(2019), också den klart sevärd.

Och sist men inte minst bandet med det vackra namnet SPIT ON YOUR GRAVE som jag misstänker också sett filmen från 1978. Låten jag valt är You will be my torture från fullängdaren "Existential Murderer" som kom 2014. Det här är brötig dödsmetall från Mexiko utförd av fyra kvinnor och en man. Jag vet inte mycket mer än så men det låter seriöst och bandloggan är spretig. Filmtips: Ja, då var vi här. I spit on your grave eller Day of the woman som den också heter kom 1978, regisserades av Meir Zarchi och gjorde ett outplånligt spår i filmhistorien om ni frågar mig och det är ju just det ni gör. Författaren Jennifer Hills åker till en ödsligt belägen stuga i skogen vid en sjö för att få lite lugn och ro. Men se, lugn och ro blir det tyvärr inte. Icke mindre än fyra förövare dyker upp och dummar sig och när de är färdiga lämnar de den arma Jennifer att självdö i skogen. Men hon kämpar sig tappert upp och iväg och när hon återhämtat sig från traumat blir det inte grant att vara skurk. Filmen var kontroversiell när den kom men har med tiden blivit en feministisk kultrulle. Slutscenen är inget annat än magisk och det är väldigt fin natur som skildras filmen igenom.Man behöver däremot verkligen inte se remaken som kom 2010.

Nu är det hög tid att ta helg, på återseende. Och glöm aldrig att revenge is a dish best served cold.

/Susanne

Fredagslistan 2025, vecka 11: I spit on your grave!

Featured Post

Fredagslistan 2025, vecka 17: Dormant Ordeal

Ett tekniskt dödsband som inte låter så värst tekniskt. Som samtidigt har ett hyfsat nytt sound men utan att det åter alltför modernt. Med m...

Populära inlägg