fredag, maj 31, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 22: Häxfeber!

John William Waterhouse - The Magic Circle, olja på canvas 1886.

När man har halvdana perioder i livet blir det lätta och lediga teman i fredagslistan, idag kör vi häxor! Antalet metalband som heter häx-nånting eller har låttitlar åt det hållet är väl lika många som Elon Musk har tioöringar gissar jag så här finns det verkligen att ösa ur. Jag har valt en handfull på måfå och listan finns både här och längst ner i inlägget (idag i Spotify-format).

VENOM får inleda med klassiska Don't burn the witch. Inte mycket mer att orda om där utan det är bara att vässa Blåkullakvasten.

Nummer två är ett band som är givet i listan, nämligen WITCH VOMIT. Denna glada kvartett från Portland har utövat dödsmetall sedan 2012 och ganska nyligen släppt albumet "Funeral Sanctum" som inte alls är oävet. Men idag lyssnar vi på Buried deep in a bottomless grave som också är titelspår på förra fullängdaren som kom 2019. För övrigt vill jag gärna se ett svenskt band som plockar upp den här tråden och namnger sig HÄXKRÄKS.

Och nu blir det peak stoner och doom med ELECTRIC WIZARD! Oj vad jag har saknat att lyssna på dem inser jag när jag ger albumet "Witchcult Today" en genomlyssning. Men mitt hjärta ligger ändå stadigast hos "Dopethrone" från år 2000 så det blir en låt därifrån istället, Funeralopolis närmare bestämt. Men ge gärna häxskivan en chans också. Tänk att något som går så långsamt kan vara så bra. Oj oj oj.

HEXVESSEL från Finland beskrivs bäst som psykedelisk folkrock spetsad med black metal, doom och goth. Ett trevligt koncept och "Polar Veil" från 2023 är inget undantag från den formulan. Låten A cabin in Montana är majestätisk och trösterik, atmosfärisk och sorgsen och handlar förstås om Unabombaren. Allt man behöver!

Från det mer finstämda kliver vi över till mangel och ös och det klassiska Floridabandet BLACK WITCHERY. Här går det fan undan. BLACK WITCHERY har hängt med sedan 1996 med sångaren Impurath i spetsen och jag hoppas de fortsätter ett bra tag till. Holocaustic Church Devestation handlar om det man tänker sig - Gud och satan och sånt. Fem av fem häxhattar.

Slutligen skänker vi Elin i Horsnäs en tanke. Horsnäs ligger en bit utanför Ljungby och Elin var en av de första kvinnor som avrättades för häxeri i Sverige år 1611. Högst oklart om hon var en häxa eller bara en fattig kvinna med otur men hon erkände att hon mördat sin förste make Niels med arsenik, vilket kanske eller kanske inte stämde med tanke på vilka metoder som användes för att få fram erkännanden på den här tiden. Bödeln i Jönköping, Mäster Håkan - en man som gjort sig känd för att ta emot mutor till höger och vänster - gjorde processen kort med Elin. Tråkig attityd både från dåtidens kvinnosyn och Mäster Håkan tycker jag.

Med detta tar vi helg.

/Susanne

Fredagslistan 2024, vecka 22: Häxfeber!

fredag, maj 24, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 21: Halvårskoll



Dags att ta temperaturen på metalåret lagom till sommaren. Jag vet att det kanske är lite fusk och kan räknas som doping när man gör listor men samtidigt kan det vara viktigt som en ögonblicksbild. Vi kör igång direkt. Låtarna hittar ni här och i slutet av posten. 





Darkthrone - "Black Dawn affiliation" (It beckons us all, Peaceville Records, 2024)

Vad ska man säga om Darkthrone som inte redan har sagts? Ska man fokusera på att det är äkta true att ogilla allting förutom tre skivor med bandet ? (Ibland kan Soulside Journey smita med där då det ändå är döds)

Hela historien kan de flesta. Dessutom alla memes och gulliga katter, Fenriz med cowboyhatt och karriär som techno-dj. Nocturno Culto som någon arg gubbe och lärare så vi kan lämna det. 

Musiken var det ja. Jag sa lite på skämt att jag visste att årets bästa skiva skulle vara den här för så är det alltid för mig när Darkthrone släpper nytt. Jag klarar knappt att vara objektiv. Men jag måste ändå säga att skivan är bra om man tar den för vad den är. Två gamla gubbar som spelar metal som dom gillar. Denna gången tycker jag också att det är mer hård musik igen jämfört med skivan innan. Om Darkthrone i början och mitten av nittiotalet spelade snodda Celtic Frost riff fast snabbare så spelar Darkthrone nu sina egna riff fast långsammare. Produktionen och låtarna hör samman på ett bra sätt. Lite ambient ljud smyger sig in men det passar bara fint. Jag gillar detta mycket. 




Furze - "Foresee His Internal Rites" (Caw Entrance, Devoted Art Propaganda, 2024)

Furze är ett soloprojekt från norske  Woe J. Reaper som har harvat på sen kring 1999. 

Om man tycker att Darkthrone numera är lite weird och spaceigt och känns för konstigt är Furze verkligen inget att rekommendera. Jag däremot som uppskattar konstiga personer som håller på med märkliga projekt kan bara luta mig tillbaka och njuta. 


Det är skevt och knasigt, trummorna har också gradvis blivit mer och mer ljudmässigt fattiga de senaste skivorna. Allt för att herr Reaper (Jesus Christ vad det kändes forcerat att skriva) har fått någon idé om att allting ska spelas in analogt. Det är inte som i fallet med Satanic Wamasters Nachzehrer från 2010 som är inspelad på analoga ljudband med knäppar och störningar som ökar mystiken och ljudbilden till något mer aggressiv. Istället låter Furze mer naket. Tänk istället Onkel Kånkel på gitarr och en bonde från Mississippi som kompar så börjar vi närma oss ljudet Furze jobbar med. I denna låt som jag har valt kommer det också in något som jag misstänker är en Hammondorgel för att stödja upp lite. Som sagt, gillar ni nya Darkthrone men vill fortsätta mer ned på den vägen kan jag rekommendera Furze. Måste också tillägga att jag läst någonstans att "folk" tror att anledningen till att Furze inte slog igenom mer internationellt är för att namnet kan översättas till att fisa. Men nu vidare till mer könsrockiga gitarrer.



Sotherion -"La Mort pour Compagnon" (Vermine, W.T.C Productions, 2024)

Då är vi i det mindre muntra Frankrike igen. Nu är det galenpannan BST känd från band som Aosoth, Antaeus, VI och tusentals andra projekt som är i farten igen. Nu med en fantastiskt oläsllig logga och glada låttitlar som i aktuellt fall kan översättas till " Med döden som sällskap". 

Den som hört tidigare band där BST varit involverad vet att denna person har en ganska hög lägstanivå och detta band är inget undantag. Detta är den första fullängdaren som bandet släppt. Jag vill påstå att det samma grundinställning till musik och ljud som finns i exempelvis Aosoth men där skapas det ofta en mer klaustrofobisk känsla. Fortfarande kan jag knappt lyssna på skivan Aosoth släppte 2011 III: Violence & variations utan att drabbas av andnöd. På ett bra sätt. 

Nåväl. I fallet med Sotherion känns det som om ett tekniskt dödsmetallband skulle fått för sig att spela black metal fast släppa lös sin inre fantasi om att slänga på tunna skeva slingor som både Onkel Kånkel och KPN sysslade med i början av sin karriär. Det kanske är en fransk grej när jag tänker efter då det kom en hel del band på 1960-1970talet med just detta sound. 



BST gör sitt bästa med ljudeffekter, trummaskin, growlande och allmänt kaos. Samtidigt är allting superslickt och proffsigt. Jag behöver nog nöta skivan lite mer för att säga om jag tycker att den kommer upp i samma nivå som hans andra projekt men det är ändå gött med ganska smart, dum musik. Där kan vi raskt gå vidare med den skivan jag har lyssnat mest på senaste tid.





Antichrist Siege Machine - "Piled Swine" (Vengeance of Eternal Fire, Profound Lore records, 2024) 

Ah. Nu snackar vi. Rens och åter rens. 10 låtar, 25 minuters speltid. War metal eller döds/black eller grind? Spelar inte så stor roll för min del när det är så här bra. Jag påminns om när jag först hörde Human 2.0 (2000) av Nasum. Det håller sig inom ramarna för genren banden jobbar i men det finns en jävla dynamik och förståelse för hur man skapar minnesvärda låtar. Det är chugga chugga gitarrer, breakdowns, gris-growlande och för att citera en vän "det låter som de schlår på kastrullera". Allting gött man kan tänka sig av ett sånt här gäng. Att de inte inte heller verkar vara överintresserade av Tyskland från 1939-1945 som så många andra band inom genren kan bara ses som en bonus. Så lagom till sommaren kan jag rekommendera alla att sätta igång lite Antichrist Siege Machine (vilket fantastiskt namn) och fundera på om det kan vara så att USA håller på att gå om Kanada när det kommer till denna subgenre av musik. Sista bandet på är nämligen också från USA och rör sig också i black/death genren.






Primitive Warfare -"Nuclear Regression" (Extinction Protocol, Stygian Black Hand, 2024)

Okej. Då kör vi vidare med ett rensband. Här är Primitive Warfare med en helt fantastiskt oläslig logga. Också pluspoäng för någon soldat i taggtråd på omslaget. Det är mycket klichéer med detta band. De lyckas spotta ur sig 8 låtar på drygt 31 minuter på denna, deras första fullängdare. På något sätt känns det här ännu mer grind och lite mer crustigt än Antichrist Siege Machine. Sången alternerar mellan grisvrål och desperat käng. Detta är inte heller på något sätt lika smart som tidigare nämnda band. Här är det mer som medlemmarna gått in i studion för att mangla på så gott det går. För min del tröttnar jag lite snabbare på detta. Samtidigt förstår jag att detta inte är något band som kan fungera som en introduktion till genren utan det är kanske mer för de som är inbitna och behöver lite komplement till Conqueror, Revenge och dylikt. 



Detta var vad jag hade att bjuda på. Från norsk långsam doomig metal till amerikanskt tokrens. Återstår att se om någon av skivorna kommer vara kvar på listan i slutet av året för min del. Jag har en stark misstanke om att Darkthrone kommer vara det men det visste ju ni redan. 

Låtarna hittar ni här


/Oscar K. 






torsdag, maj 16, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 20: När Norge blev elektroniskt

Att de norska banden i slutet av nittiotalet tog musikaliska stormsteg bort från den traditionella svartmetall (med mera) de gjort sig kända för är ju inga nyheter. Till de svårare estetisk-musikaliska besluten hör exempelvis det ökända Matrix-viruset, men de banden höll ju fast vid den hårda rockens grundstommar, med distade gitarrer och och growl och allt vad det är. 

Men det fanns ju band som tog det ännu längre, som jag vill ägna lite uppmärksamhet åt idag. Hur väl tådoppen och kallsuparna i tidstypiska genrer som triphop, glitch och drum n bass egentligen har åldrats överlåter jag någon annan, mindre nostalgiskt drabbad lyssnare avgöra (sedan hur väl triphop och DnB hade åldrats redan vid millennieskiftet låter jag vara osagt...). Flera av de här banden betydde alldeles för mycket för mig när det begav sig att jag alls kan lyssna med objektiva öron och avgöra om det är alls är rimlig musik. Hur som helst, Listan hittar ni här!




Vi börjar såklart med ULVER, som ju gjort genremetamorfos till lag: från besynnerlig folklig black metal till den trötta synthpop de verkar ha medelåldrats in i de senaste åren. De dryga trettio årens omvägar däremellan skulle kräva alldeles för mycket av både min och er tid att reda ut, så vi håller oss till "Limbo Central", från EPn Metamorphosis (1999). Detta var deras första totalt elektroniska, helt rockbefriade släpp, komplett med ett tydligt statement att ej längre förknippas med black metal längre.

 

Sedan hoppas vi framåt några år, och gör direkt avkall på det här med totalt elektronisk musik: MANES andra fullängdare Vilosophe (2003) är definitivt ett rockalbum, men extremt långt ifrån den trummaskinsdrivna obskyra black metal de pysslade med på nittiotalet. I "Death of the Genuine" harvas förvisso vad som i ett annat sammanhang vore black metal-riff, men det bestående intrycket är, förutom den passionerade rensången, det inte alls subtila drum n bass-smattret från Cernunnos laptop.

 

THE THIRD AND THE MORTAL härnäst, som till skillnad från gängen ovan hade sitt ursprung i gotisk doom snarare än svartmetall. Också en genre Norge var pionjärer inom, i synnerhet med 3&TMs tidiga album. Men sen upptäckte de triphop och hamnade någon annanstans, som vi hör här på sista albumet Memoirs (2002). Här låten "Thin Dark Line". For fans of dåtida THE GATHERING kanske? 


Ett annat band som började långsamt (death/doom) och till slut blev komplett elektroniska var BEYOND DAWN. De hann med några skivor depressiv rock med stor skuld till SWANS, innan de landade i den besynnerliga finalen Frysh (2003). Peaceville kallade skivan för "lounge core", vad det nu innebär. Här får ni ta del av "Severed Survival" - ja, en cover på AUTOPSY-låten. Om något mer än texten finns kvar från originalet låter jag vara osagt. Autokannibalism har aldrig varit sexigare. 


 

Ett band som hade synth redan från de tidigaste dagarna i Helvete-butiken, men som aldrig riktigt släppt metalsargen trots alla experiment, är ARCTURUS. Undantaget, eftersom den här listan utgörs av undantag, är remixalbumet Disguised Masters (1999), där de arbetade om några av låtarna från mästerverket La Masquerade Infernale (1997). Här en jungle-version av "The Throne of Tragedy" (ja, samma text som Ulver använda i sitt norska original, "Tragediens Trone", på Vargnatt-demon 1993). Görs det inte för få remixplattor inom black metal-svängen idag?

 

Vi avslutar inte i Norge utan i Polen. Varför? Därför. LUX OCCULTA började med någon slags symfonisk black metal, men tog en mer experimentell väg som landade i 2001 års The Mother And The Enemy, som är någon slags oerhört energisk jazz/metal-hybrid. Fantastiskt album rakt igenom, där manglandet bryts av med andningspauser i form av någon slags melankolisk triphop. Till en början framstår de som traditionella och därmed överflödiga mellanspår och intron, men vid närmare lyssning är de lika betydelsefulla och välkomponerade som metalspåren. Här hör ni "Midnight Crisis".


God helg! /Andreas

fredag, maj 10, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 19: Upp till kamp!

 Gott folk!

Veckans lista blir kanske lite grann av en fortsättning på Oskars utomordentliga lista från förra veckan. Hardcore har för mig alltid varit en mer politisk färgad genre än många andra, och denna veckans lista är till brädden fylld med musik som nog får anses tillhöra samma stuk av toner. 

Vi kör!

Från Arboga kommer ETT DÖDENS MASKINERI, ett makalöst bra band. Det är befriande med den här sortens tydlighet när det gäller budskapet tycker jag. Det är raka rör mot allt som Tidölaget står för, och för ett socialistiskt samhälle. Hade kunnat bli hur programmatiskt trist som helst, men det här bandet kan skriva låtar som fäster sig i hjärnan på ett underbart sätt. Jag har plockat Blodröd från senaste plattan "Kulturkriget". 

Såklart dyker HORNDAL upp i listan. Jag har de senaste dagarna läst boken "Head Hammer Man" om Alrik Andersson, fackföreningsmannen vars historia ligger som grund till HORNDALs senaste skiva. Jag kan varmt rekommendera boken som förstärker skivan något så otroligt bra. Jag drämmer i med hela skivan! Dessutom, Henrik Levahn gästar i Blodröd



IMPERIET debuterar på bloggen. Låt vara att bandet inte på långa vägar kan klassas som metal, eller ens hårdrock. Men jag tror att det är fler än jag som gillar bandet, och gör man inte det så är det bara att hoppa över den fina liveversionen av Alltid Rött Alltid Rätt  som jag har med här. 

En sen upptäckt för mig, LASTKAJ 14, men jag kan säga att det är stor sannolikhet att det kommer lyssnas mer på detta fantastiska punkband. Välja väg är ett typsnitt över allt jag gillar med punk: tvåtakt, bra sång, ett jävla härj, protest!

2015 släppte NAPALM DEATH "Apex Predator - Easy Meat" som bland annat tog upp en olycka i Bangladesh där ett helt hus fyllt med fattiga arbetare kollapsade med många dödsfall som följd. Jag älskade skivan då, och gör det fortfarande. Den är ett så fint exempel på allt som är bra med grindcore: vrede, tydliga ställningstaganden och uppmaningar till protest. 



Vi tar helg på det!
/Martin

fredag, maj 03, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 18: Bridge 9 Records!

 

I veckans avsnitt av metalbibliotekarierna styr vi skutan till staden Boston i delstaten Massachusetts i landet USA. Praktiskt nog är det en hamnstad så vi behöver inte byta till tåg eller liknande utan kan segla rätt in i hamn, så att säga. Nåväl. Den uppmärksamme kanske minns att vi var i Boston för ungefär ett år sedan, så varför är vi här igen? Jo, för att Boston är lite av ett Mecka för hardcore, som den uppmärksamme vet att jag är särskilt förtjust i. I dagens avsnitt ska vi hylla ett av mina favoritbolag som gett ut fruktansvärt mycket bra plattor genom åren, nämligen Bride 9 Records. Passande nog fyller bolagen 25 och om ni råkar vara i Boston och springer på grundaren Chris Wrenn får ni gärna hälsa från mig.

Innan vi drar i gång listan ska ni få lite bakgrund. När jag för första gången hörde bandet HAVE HEART tyckte jag att det var bland det bästa jag någonsin hört. Lite senare hörde jag ett annat band som heter VERSE och tänkte i liknande banor. Som musikintresserad tonåring vill man gärna veta mer om banden och när jag såg att båda var utgivna på samma bolag väcktes en livslång kärlek.

Så på med Red-Socks kepan, listan hittar ni HÄR, nu kör vi!

 

Vi börjar såklart med HAVE HEART, aktiva mellan 2002-2009. Bandet hann med två fullängdare varav den sista, Songs to scream at the sun, är ett mästerverk. I musiken blandas snabb tvåtakt och tunga breakdowns med texter på straight edge temat. Klyschigt kan tyckas men det är okej när det är så förbannat bra. Sa jag förresten att de återförenas för en turné i sommar?

 

Vi går vidare till bandet TERROR. Detta är ett band som jag, i princip, aldrig lyssnar på hemma men som jag tar varje chans att se live. Det går snabbt, har hög energi och gott om partier med hockey-körer. De har hållit på sedan 2002, gjort en halv miljon spelningar i 70% av jordens städer och tischor med deras logo har blivit en naturlig del av HC-kidsens uniform (ackompanjerat med camo-shorts och airmax). Att sångaren Scott Vogels röst inte är mer förstörd är världens 8e moderna mirakel. Låten är hämtad från debuten One with the underdogs. Värt att nämnas i sammanhanget är att de är från Los Angeles.

Nästa band är också från Kalifornien och heter CEREMONY. De spelar skränig, gapig HC och de gör det bra. Namnet är taget efter en New Order låt men dessförinnan hette de Violent World. Här tänker jag att vi kan göra ett test. Om någon faktiskt läser så här långt är 10-poängsfrågan: Från vilket band kommer det namnet? Skriv svaret i kommentarerna. Hursomhelst, låten heter Into the wayside part 1/Sick från skivan med det klassiska omslaget Rohnert Park LP.

 


Nästa gäng heter KILL YOUR IDOLS och låten heter Chesterfield King and Propagandhi. Svaret på frågan huruvida grabbarna från New Jersey vill döda Blake Schwarzenbach och Chris Hannah får ni veta om ni lyssnar på låten.

 


Nästa band heter VERSE och jag minns att jag tänkte ”ooh, detta ska jag sno!” när jag hörde öppningsspåret från plattan Agression första gången med plockande gitarrer och Sean Murphys vrålande på gamla goda Myspace.

 


Näst på tur är gamla goda H2O med Toby Morse i spetsen. De har lite av en ”Darling-stämpel” och har varit lite av en guilty pleasure periodvis men nuförtiden pallar jag inte bry mig om att de är lite töntiga med sitt tjatande om PMA och att vara true och så vidare. Låten heter samma sak som plattan, Nothing to prove, och gästas av Roger Miret från Agnostic Front.

 


Men va fan, tar det aldrig slut? Håll ut vänner. Näst sist ut är DEFEATER från just Boston. Plattan heter Travels och jag köpte den i Oslo utan att ha hört den baserat på Bridge 9 etiketten på baksidan. Jag blev inte besviken.

 


Sist ut är bandet RUINER från staden The Wire utspelas i med låten Kiss that motherfucker goodnight. Detta är en låt som en polare beskrev som världens bästa HC-låt och jag är benägen att hålla med. Den handlar om en vän/familjemedlem med ett komplicerat förhållande till alkohol, klassiskt tema.

 


Innan vi säger hej då kan jag rekommendera avsnittet av Toby Morses podcast One life one chance där han gästas av Chris Wrenn. Det finns på google som kidsen säger.

 

Trevlig helg

 

/Oskar S

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 46: En kosmisk tripp i mystiken och kaosets tecken

Allting börjar med en idé eller vision.  För mig började det med att min inkorg fick fler och fler utskick som var väldigt vaga och fyllda m...

Populära inlägg