Martin Bensch, Susanne Johansson, Andreas Johansson, Oskar Svensson, Hjalmar Beronius och Oscar Klang skriver om musik som kräver hängivenhet: allt från den melodiösa metallen till den hårdaste grindcoren, så om du gillar pop är detta inte sidan för dig.
fredag, oktober 28, 2022
Fredagslistan 2022, vecka 43: Mangelgeografi del 1
Liksom biblioteken drivs även hårdrocken av ett folkbildningsideal, och vi är många som fått vår första inblick i allt från science fiction till utdöda religioner genom esoteriska referenser i texthäften och skivkonvolut. Att bläddra i en bok om fornnordisk mytologi eller judisk mysticism är ju bokstavligen ett metalbingo för den uppmärksamme skivspisaren. En annan sida av allmänbildningen som hårdrocken kan bidra med är geografiämnet, och där djupdyker vi idag. Bevisligen finns det material till både en och tre listor, så vi börjar här och ser vart vi hamnar nästa gång...
Kappadokien dyker upp i historien på 1900-talet f.Kr. då assyrierna där hade en handelsbesittning och omkring 1600 f.Kr. tillhörde området hettiterna med huvudstaden Hattusa. Området hade ett strategiskt läge vid Sidenvägen. På 500-talet f. Kr. blev landet en persisk satrapi och den förste kände satrapen var Ariarathes I. Alexander den store erövrade Kappadokien 322 f. Kr. och efter hans död styrdes landet av seleukiderna. Omkring 260 f.Kr. blev området ett självständigt rike som regerades av Ariarathes I:s efterkommande."
3. CRADLE OF FILTH: Funeral in Carpathia (Dusk and her Embrace" 1996)
Karpaterna är ur biologisk synvinkel ett av Europas
viktigaste områden. Det är en fristad för många annars utrotningshotade
arter. På 70 000 kvadratkilometer i Rumänien ryms cirka 5 400 björnar
(siffran har varit uppe över 8 000), 3 400 vargar och 2 000 lodjur.
Rovdjurspopulationerna i Karpaterna är 10–20 gånger större än i Alperna."
4. ABSU: Hallstatt ("In the Eyes of Ioldanach" 1998)
Redan 800 f.Kr. började man bryta bergsalt i gruvdrift. Flera hundra meter långa gruvgångar anlades. Arbetsredskap som bronsyxor, olika skaft, lädermössor och textilier
konserverades i saltet. Tillsammans med fynden i det närbelägna
gravfältet (med sammanlagt över 2 000 gravar från 800 till 400 f.Kr.)
utgör de grunden för vår kunskap om den tidiga järnåldern, den så kallade hallstattkulturen."
5. SOLEFALD: The USA don't exist ("Pills against the ageless ills" 2001)
Jerusalem är Israels
administrativa centrum och de facto-huvudstad. Internationellt stöds
Israels anspråk på staden endast av ett fåtal länder, bland annat USA.
Även Palestina gör anspråk på staden.[7][8]
Socknens areal är 5,42 kvadratkilometer varav 5,39 land.[1] År 2000 fanns här 168 invånare.[2] Kyrkbyn Öja med sockenkyrkan Öja kyrka ligger i socknen. Socknen har medeltida ursprung.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar