fredag, september 09, 2022

Fredagslistan 2022, vecka 36: Färden går till Singapore!

Önationen Singapore är Asiens näst minsta land, ligger 137 kilometer norr om ekvatorn och gränsar havsvägen till Malaysia i norr och till Indonesien i syd och sydväst. Namnet Singapore är malajiska för Lejonstaden och enligt legenden var det just ett lejon som var den första levande varelse prins Sang Nila Utama skådade på ön. Klimatmässigt är det varmt och blött, som lägst 18,4 plusgrader och som högst 37,8. Lägg till en luftfuktighet som är mellan 60 och 90%, riklig nederbörd och inga direkta årstidsväxlingar så har du en aning om läget - mastigt och pustigt.

Det första jag tänker på när jag ser namnet Singapore är WORMROT men eftersom de dyker upp lite titt som tätt här i bloggen lämnar jag dem åt sidan och inleder istället med DOLDREY. DOLDREY är veckans klart starkaste kort i den här listan och debutalbumet "Celestial Deconstruction" som blandar dödsmetall med crustpunk har gått varmt här hemma i ett par veckor. Har man läst manga på 90-talet, närmare bestämt Berserk: The Golden Age, finns en viss risk att man känner igen Doldrey som namnet på en oerhört stor och svårintagen borg men för mig personligen var det ett helt nytt epitet. Jag har valt låten Blood Of The Serpent till listan och den pustar och frustar och ångar på med fullt ställ och snirkliga riff och en vilja till marsch. Prisa gud, här kommer d-takten!

Nästa gäng heter OPPOSITION PARTY och har varit aktiva sedan 1986. De har sina rötter i punk-, thrash-, och hardcorescenen och släppte 2019 en EP vid namn "Tales To Horrify" som har ett göttigt skräckserietecknat omslag i retrostil signerat Ed Repka. (Ja precis, samma Repka som har gjort omslag åt bland andra MEGADETH, DEATH, NUCLEAR ASSAULT och VENOM.) Det här är perfekt fredagssväng och om du gillar band som MUNICIPAL WASTE kommer du garanterat att stampa takten även till OPPOSITION PARTY.

Habila musikerna i RUDRA härnäst. De spelar så kallad vedisk metal och vill med den etiketten uppmärksamma sina förfäders religiösa och kulturella arv. Albumet jag valt, "Brahmavidya: Transcendental I", släpptes redan 2009 och innehåller idel goa gitarriff och snabba trummor. Fullt blås med andra ord. Som trivia kan nämnas att den Rudra som åsyftas här är en stormgud inom indisk mytologi, skapad av Brahmas vrede och som är mycket mångtydig och lössläppt till sin natur. Det finns en familj av hoppspindlar som heter samma sak men detta faktum lämnar vi därhän.

Kathir som är sångare i RUDRA har ett sidoprojekt sedan 2011 vid namn THE WANDERING ASCETIC och de får segla in på listans fjärde plats. Det här bandet kör en enklare och mer slängigt punkig framtoning än förstnämnda och jag har valt The Will To Live från första abumet "Crimson". Det här är en svängig historia som på vissa sätt för tankarna till en sorts garage-version av ROTTING CHRIST. Inte alls dumt faktiskt om än lite enahanda, 4 av 6 äpplen i betyg.

IMPIETY är ett band som sannerligen inte går av för hackor med sin blästrande blandning av döds, black och thrash. Jag var rätt förtjust redan 2012 då de släppte "Ravage & Conquer" och den efterföljande "Versus All Gods" är faktiskt ett par snäpp bättre. Omslaget illustrerar väldigt väl vad det handlar om - krigiska gudar, tut och bröt och blixtar! Ett koncept som sällan slår fel. Eftersom "Versus All Gods" ligger i sin helhet på youtube och inte låtvis så tuggar vi i oss hela skivan innan det är dags för en välförtjänt helg.

På återseende.

/Susanne

Fredagslistan 2022, vecka 36: Färden går till Singapore!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar