fredag, oktober 01, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 39: Malta represent!

I dagens lista tar jag mig an metalscenen i ett av Europas allra minsta länder, nämligen Malta. Öriket och tillika republiken Malta ligger beläget mellan Libyen och Italien, har en yta som är snäppet mindre än en fjärdedels Öland och en befolkning på runt 500.000 personer. Vad pysslar man med om man är metalmusiker där då, kan man fråga sig? Jo, en hel del visar det sig.

Första bandet ut lirar brutaldöds. Det är inte en genre jag lyssnar på dagligdags ska erkännas men då och då händer det att det slinker ned och med namnkunniga ABYSMAL TORMENT från Birkirkara (som räknas till de centrala delarna av Malta) får vi en mycket hög lägstanivå. Faktum är att det här är något jag hade kunnat gilla riktigt ordentligt om det inte vore för sången som jag tycker är okej men inte superb. ABYSMAL TORMENT stannar därför på fyra av fem solstolar i betyg och vi lyssnar till låten The Misanthrope från fullängdaren med samma namn.


Vi stannar kvar i samma genre och tar en titt på ytterligare ett av Maltas större band, BEHEADED. En snabb slagning på Encyclopaedia Metallum ger vid handen att här har vi med Internal suffering, Supernatural abominations, Chaos samt Obscure visions att göra när det kommer till lyriktematiken. Inte illa! Jag har valt låten The Charlatan's Enunciation som kommer från senaste albumet "Only Death Can Save You" som är en hyfsat rivig historia med en stabil underliggande matta av mangel. Gott så. 


Tredje bandet ut är BOUND TO PREVAIL som ljudmässigt blandar brutaldöds med core-element och lite melodiskt.  Vi serveras en hel del pig-squeels, några gitarrsolon och lite breaks. Inte helt och hållet min kopp med te fullt ut men nog finns det energi och dedikation i det här ännu osignade gänget. EPn "Omen of Iniquity" kom 2019 och från den hör vi Irreverent Progeny.


ANGELCRYPT kommer från Maltas norra delar, närmare bestämt St. Paul's Bay och spelar en thrashig döds med textmaterial insiprerat av första världskriget. De sparkade igång redan 1997 (men då under namnet RATTLESNAKE) och har under årens lopp släppt idel singlar och EPs samt två fullängdare. "Dawn Of The Emperor" såg dagens ljus 2020 och på den återfinns Martyred Soul som spår sju. Är det bra eller är det bara lökigt? Jag vet ärligt talat inte. Men en sak vet jag och det är att ANGELCRYPT har hittat en bra hook som man kan dricka öl till samtidigt som man känner en svag förnimmelse av guilty pleasure. Det är ju ändå...något!


Slutligen en brusande och svärmande ljudbild inom dödsregistret med bandet THY LEGION. Här känns det som att man vill väldigt mycket på samma gång och inte helt förmår styra upp det utan det spretar och bråkar men viljan är det inget direkt fel på. Jag tror att THY LEGION hade mått bra av att bestämma sig vilket ben man vill stå på dock, antingen dra mer åt den tekniska dödsen eller gå all in för goregrind. Vi lyssnar till One Eyed Pyramid från fullängdaren "World Stigmata" från 2017.

Och med detta är listan slut och vi tar en välförtjänt helg! Allmänna lyckönskningar och tillrop,

/Susanne

 Fredagslistan 2021, vecka 39: Malta represent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar