fredag, januari 31, 2014

Fredagsskiva!

Dags för fredagsmusik! Vad fint det är när man har turen att snubbla över något nytt som är sådär rasande bra och trivsamt att man baxnar en smula. Precis så var det härom dagen när undertecknad placerade örongångarna runt Chicagobandet INDIANs "From All Purity". Det är långsamt, trasigt, hatiskt och skärande vackert.

Vänner av noise och allmänt oljud bör spetsa öronen lite extra eftersom INDIAN lirar i den något skrapigare delen av ljudskalan. Vänner av riktigt snabbt tempo och blastbeats lär tråkas ut rejält av denna sludgepärla. Men snabbhet är sannerligen inte allt när man får sig en portion riktigt tung eländes-doom till livs om ni frågar mig. Relapse Records skriver själva om skivan att den är motsatsen till easy listening och där är jag böjd att hålla med. Dags för tuggmotstånd av det tjusigare slaget!
/Susanne

onsdag, januari 29, 2014

En liten mysnyhet

FOGHAT släpptes precis till Sweden Rock Festival. 2004 års bästa Sweden Rock-spelning får nu en repris, hoppas sannerligen att de kan leverera en gång till. 2004 visste min eufori inga gränser!

Och jag hoppas verkligen att de får spela på torsdagen eller fredagen, när jag är på plats. Då är det filmtajm kan jag säga!


/Alex

tisdag, januari 28, 2014

1974 - ett bra år, ett bra band

Jag fick en länk av en god vän igår, han tyckte att jag skulle lyssna på ett amerikanskt band kallat 1974. Lyssna gör jag gärna, speciellt på gammalt mög. Därför torde ju ett band som heter som ett av de bästa åren i musikhistorien vara bra, och lo and behold - det var de också.

In och kika nu, klicka på MIG. Här finns hela senaste plattan för lyssning. Man kan köpa den också. Gör gärna det.

/Alex

fredag, januari 24, 2014

Fredagsskiva

Eftersom det är tidig morgon så blir fredagens skiva "Awake" av DREAM THEATER.

Man behöver väl egentligen inte skriva mer.

Trevlig helg gott folk.


/Alex

onsdag, januari 22, 2014

Supporta scenen: Cloudscape & Royal Hunt

OH YES! Den 22:a februari är det turnépremiär i Helsingborg då ROYAL HUNT ger sig ut på europaturné med inga mindre än CLOUDSCAPE som förband. Royal Hunts senaste platta "A life to die for" kom förra året och Cloudscape släpper en samlingsskiva i samband med turnén som utöver bandets tidigare alster även innehåller en helt ny låt. Det hägrar nämligen en femte studioskiva vid horisonten efter att turnén är avklarad.

Biljetterna kostar 200 pix och finns att köpa HÄR.

Vi ses väl där?




/Alex

måndag, januari 20, 2014

Trans-Siberian Orchestra i Amsterdam

Helgen spenderades i ett vårvarmt Holland där TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA ämnade återvända till Amsterdams fina Heineken Music Hall. Jag såg dem där 2011 vilket var himla trevligt, denna gång skulle dock fokuset ligga på jul/vintermusik istället för Beethoven vilket i alla fall för min del är ett bättre val. Dessutom läckte det ut att de skulle återvända till några gamla SAVATAGE-låtar, ett litet vittne om att bandet gärna vill spela den musiken. Vad jag erfar är det Jon Oliva som sätter käppar i hjulet för ett Savatage-återtåg, han låter ju sångmässigt tyvärr röv idag men han kunde väl ställt upp och spelat keyboards på en turné med en riktig sångare. Exempelvis då JEFF SCOTT SOTO som i lördags kväll sjöng med en för honom förvisso fullt normal bravur. Helvete vilken pipa och vilken närvaro den mannen har. Hans version av This is the time (1990) var i det närmaste perfekt, och på det hela taget var den saliga blandningen vokalister under kvällen väldigt bra val för respektive låt. Den intresserade kan kolla in youtube, jag vet i princip ingenting om de andra sångarna men versionerna av All that I bleed och Believe gav mig en gåshud som fortfarande hänger kvar.

Dock, det jag njöt mest av var de pompösa vinterlåtarna. Wish Liszt (Toy shop madness), Wizards in winter, A last illusion och den fantastiska avslutande Christmas eve är ALLT jag älskar mest med TSO. De brukar ha pompösa scenshower, och 2011 fick vi i princip samma show som USA vad gällde Beethovengrejen som de turnerade med. Denna gången var showen däremot kraftigt nedbantad jämfört med den fantastiska USA-showen de körde i höstas. Det var fortfarande eld och laser men det infann sig ingen direkt wowkänsla över produktionen. Det var musiken som fick tala, och det gjorde den.

De hade passat perfekt på Sweden Rock Festival. PERFEKT I TELLS YA.


/Alex

fredag, januari 17, 2014

Fredagsskiva från en replokal 1982

Det är den 19/8 1982. I en lokal som ligger i samma byggnad som Sweet Silence-studion ute på Amager i Köpenhamn repar ett band. De ska snart spela in sin första skiva, en ep som ska komma att bli det allra finaste världen har sett. De har bara gjort en handfull konserter under det knappa året bandet har funnits och medlemmar har kommit och gått. Just denna dag befinner sig fyra personer i lokalen varav åtminstone en verkar vara där i rent kamratligt syfte eftersom han mig veterligen inte alls var med i bandet vid denna tid.

Två tonårstjejer har tagit sig till replokalen. De har lurat i bandet att de är där för en skoltidning, men mest ville de nog träffa gitarristen Hank Shermann som de tyckte var snygg. De lyssnade på repet, och efteråt pratade de med bandet och tog några bilder. Dessa bilder har legat i en byrålåda sedan den dagen. För några år sedan blev jag förärad dessa bilder i samband med att en av tjejerna gick bort. Jag tänkte därför se till att världen får njuta av dem, å hennes vägnar.

Det är alltså någon vecka innan MERCYFUL FATE's första ep ska spelas in. KING DIAMOND är på plats, likaså Hank Shermann och basisten Timi Hansen. Dessutom befinner sig den forna BRATS-trummisen Lars Monroe i lokalen och spelar med bandet. Han var inte trummis vid denna tid vad man vet, men alla var polare med alla så visst kan det ha funnits en tanke med att han var där just den dagen. Tyvärr togs det ingen bild på honom, men i den överlevande (tillika nogsamt daterade) autografboken finns hans signatur med. I sagda bok finns dessutom Hank Shermanns första autograf någonsin, han övade på ett par papper först innan han skrev så "häftigt" han kunde i boken.

I give to you Mercyful Fate 1982, fredagsskivan idag blir därför "The Beginning" som inleds med sagda ep, så tryck igång den och njut av bilderna. Jag är speciellt förtjust i den nedersta bilden som är bland det bästa jag sett i mitt liv.







/Alex

onsdag, januari 15, 2014

Dream Theater 2014

Ikväll har DREAM THEATER turnépremiär, de har återvänt till konceptet "An Evening With" vilket förhoppningsvis betyder att det blir som 2004, att de spelar över tre timmar. Jag har befunnit mig i deras sällskap inte mindre än tretton gånger sedan 1995, och jag har aldrig blivit besviken. Möjligen tyckte jag att gigen 1997-98 inte var de jag hade hoppats på, musikaliskt var det nya materialet då inte alls det jag ville ha av DT. Idag har jag omvärderat konserterna lite, inspelningarna från båda konserterna vittnar om ett bra band, men visst - låtlistorna är fortfarande inte hundragunnar direkt.

Be that as it may (and I doubt that it was), när jag knallar in på anrika Falkonersalen i februari så hoppas jag att låtlistan är lång som en Kristina Lugn-monolog och innehåller hits för ungdomarna och ovanligheter för Bergdahl. Låtar jag hoppas på denna runda äro som följer:

Status seeker
The ones who help to set the sun
Light fuse and get away
Innocence faded
Space-dye vest
A change of seasons (hela)
Take away my pain
Disappear
Six degrees of inner turbulence (hela - denna hade jag mördat för)
Vacant (som går in i Stream of consciousness)
The answer lies within
Repentance
Prophets of war
The shattered fortress
Beneath the surface
Lost not forgotten
This is the life

Den pigge läsaren förstår att detta är en lista över alla låtar de inte kört sedan jag såg dem första gången. Space-dye vest lär det inte bli, och jag tog faktiskt inte ens med The best of times för sannolikheten att de skulle köra den är som att KISS skulle köra Shock me utan Ace Frehley. Eller vänta nu..... En sjuk överraskning hade varit hela Six degrees, många hade säkert frynt på näsan men jag hade blivit överlycklig. Sen är jag inte lika pigg på Take away my pain och Disappear som jag är på andra låtar i listan, men jag har inte hört dem live så de hade varit välkomna ändå.

Imorgon bitti vet vi facit, åtminstone för premiärgiget. Tills dess, enjoy en tjusig stund rån 2005!


/Alex

fredag, januari 10, 2014

Fredagslista / Fredagsskiva

I en strävan att hålla Martins fredagslistor vid liv kommer jag nog att mjäka till det med att köra en fredagsskiva istället, eftersom jag inte riktigt brinner för att hitta på tema varje vecka :) Denna vecka får ni njuta av NOVEMBER live de första sex låtarna kommer från det svenska radioprogrammet Midnight Hour inspelat i november (hehe) 1971. Resterande låtars ursprung vet jag dessvärre inte mer om, men musiken är lika bra för det.


Jag möttes av en glad nyhet imorse, SKINTRADE släpper en ny skiva i år och det bjuds på två frestande klipp HÄR (det står tre klipp på sidan men två är samma). Detta bådar oerhört gott och de MÅSTE ju bokas till Sweden Rock Festival i juni, allt annat vore ett kardinalfel.

Till slut, det verkar som att det ska komma en bok om anrika Olympen i Lund. Således går vi in i helgen med ett klipp från de tyska magnaterna, inspelat för strax över 31 år sedan.



/Alex

tisdag, januari 07, 2014

New prospects, new horizons

God fortsättning gott folk. Nu skriver vi 2014 och ser fram emot vad det kan ha att erbjuda. Martin har som bekant gått på föräldraledighet, så jag är lite halvt ensam här på bloggen under en tid framöver. Martin bad mig hålla igång fredagslistorna, det är lite mer hans skötebarn och jag kommer garanterat inte att kunna hålla hans tempo eller engagemang vid liv men ska försöka pilla ihop något så att ni inte går lyssningslösa på fredagarna. Vad och hur och med vem får tiden utvisa.

Jag har under julledigheten startat en ny blogg tillägnad förra årets bästa skivsläpp "Progglådan". 40 skivor bestående av musik ur Sveriges Radios digra arkiv sammanställt av Coste Apetrea. Musiken är fantastisk men boxens information är oerhört bristfällig, så bloggen som jag kallar Proggliv är ett ställe där jag ämnar gå igenom varje skiva, med korrigeringar och utökande av informationen i boxen. Hittills har jag avverkat fyra skivor, den intresserade får gärna gå in och kolla, klicka här. Kritik, åsikter och hjälp av de som vill hjälpa (kanske forna bandmedlemmar?) eller annat emottages tacksamt.

I övrigt har jag ett intressant och proggigt konsertår framför mig. Redan nästa vecka åker jag till Amsterdam för att se TRANSSIBERIAN ORCHESTRA igen, det blir en höjdare vågar jag påstå. Sedan är det dags för Stockholm, den kungliga hufvudstaden som jag inte besökt sedan 2008 eller 2009. Den 8/2 firar TRETTIOÅRIGA KRIGET att det är 40 år sedan deras debutskiva gavs ut, detta genom att spela hela debuten rakt av. Jag påminde dessutom basisten Stefan om en annan låt från den tiden som det verkar som att de också petat in i setet. Förband är lika gamla och svenska Christer Stålbrands SAGA som också ska spela sin 40 år gamla debutskiva. På det hela taget en höjdarkväll vill jag tro!

Sedan blir det MAGNUM i april i Köpenhamn, STEVE HACKETT i maj på samma ställe, SWEDEN ROCK och COPENHELL och säkert mycket annat kul i poolen.

Ah well. Nu får det bli kaffe. Kan inte jobba hur hårt som helst den första dagen.

Eller som GORKY PARK sade: BANG!

/Alex

fredag, januari 03, 2014

Fredagslistan 2014, vecka 1: Fem favoritlåtar från 2013

Kära läsare - välkomna till den första fredagslistan för 2014! Detta är en speciell lista för mig att göra då jag från och med nästa tisdag är föräldraledig med vår lille Leonard och kommer att så vara till början av september. Det kommer bli fokus på lite andra grejer än att göra fredagslistor om jag säger så, haha!

Jag har dock fullt förtroende för att Alex och Susanne kommer att styra upp listor som kommer att kittla hörselgångarna för er och även för mig.

Jag väljer att i veckans lista tjata lite till om året vi lämnat bakom oss, 2013. Det var ett exeptionellt bra år om ni frågar mig när det gäller extrem musik.

Vi kör.

Peter Tägtgrens HYPOCRISY återvände med en rungande musikalisk lavett i "End Of Disclosure". Mitt absoluta favoritspår från den skivan är Tales Of Thy Spineless. Från första illtjutet håller den låten mig fången. Det är för att tala klarspråk ack så bra.

Ni som följer skriverierna på Werock.se vet att jag placerade PERSEFONEs "Spiritual Migration" på plats 1 över 2013 års skivor. Jag vet med mig att jag kommer återvända ofta till denna skiva under åren som kommer. Den är, för att tala klarspråk, en skiva som är magiskt bra, stringent njutbar och en skiva som jag i ärlighetens namn tycker borde ha funnits med på fler årsbästalistor, haha! Inner Fullness är allt som EKTOMORF inte är. Det vill säga bra och värda er uppmärksamhet.

När Dan Swanö talar, då gör man klokt i att lyssna. I alla fall när han smyger in med en dylik maskerad upper-cut till skiva som "The Inheritance". Satan vad bra den är. Jag vill att ni erkänner mannens yttersta genialitet när ni registrerar handklappseffekten i The Math Of The Myth. Ni vet att det är bra.



Från lyssning ett av DIABOLICALs "Neogenesis" fastnade jag speciellt för World In Silence. Ack så pampigt! Ja, då pratar vi inte bara om låten, utan om hela skivan.

Öppningsspåret från SONS OF AEONs debut heter Faceless. 7 minuter och 42 sekunder av ren jävla mumma. Pampigheten i introdelen är magisk. Jag gillar att bandet drar ut på detta, det gör jag verkligen. Övergången till 2-taktsmatningen är synnerligen njutbar.

Med detta önskar jag er en trevlig helg, och på återseende i september!

/Martin





Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg