tisdag, november 30, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 20

Nominerad: "Polarity" - DECREPIT BIRTH

Bizarrt bra platta, fylld till sista ton av meckig progressiv death metal. Gott om gitarrer - ja. Det är en förutsättning att man gillar gitarrspel som drar lite åt onanihållet för annars riskerar plattan att inte gå hem. Vilket också är den principiella invändningen som många recensenter har haft kring denna plattan. För egen del kan jag inte få nog av den. Men det har ni väl redan fattat, eller hur?




/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 19

Nominerad: "Diamond Eyes" - DEFTONES

Riktigt vacker platta med melodier som bedövar och som dessutom blir än vackrare när man betänker under vilka tragiska omständigheter musiken har vridits fram ur medlemmarnas lekamen.



/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 10

Roger Waters - New York 5 & 6/10

När jag såg hela Dark Side Of The Moon med honom 2007 var det bara en våt önskedröm att han skulle köra The Wall. 3 år senare stod jag där, i anrika Madison Square Garden mitt på självaste Manhattan och fick uppleva detta. Nominering självklar. Och vi ses väl för skrående i Globen i maj?

In the flesh?
The thin ice
Another brick in the wall part 1
The happiest days of our lives
Another brick in the wall part 2
Mother
Goodbye blue sky
Empty spaces
What shall we do now
Young lust
One of my turns
Don’t leave me now
Another brick in the wall part 3
The last few bricks
Goodbye cruel world
Hey you
Is there anybody out there?
Nobody home
Vera
Bring the boys back home
Comfortably numb
The show must go on
In the flesh
Run like hell
Waiting for the worms
Stop
The trial
Outside the wall

/Alex

måndag, november 29, 2010

Nytt på Biblioteket

Ett gäng skivor åkte ner på avdelningen idag:


"Beyond Hell/Above Heaven" - VOLBEAT. En platta från ett band jag inte ids intressera mig för alls faktiskt. Andra gör det dock och därför tar vi in den till biblioteket.











"Another Year Of Disater" - ADEPT. Platta av ett band som fick publiken på Malmöfestivalen att gå bananas.











"There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret" - BRING ME THE HORIZON. Denna platta vet ni ju att jag gillar, eller hur? Annars kan man kolla här.
Så här kan vi ju faktiskt inte ha det, eller hur? Jag skulle mer än gärna ha in lite inköpsförslag till nästa runda - så tycker ni att det saknas några plattor/DVDer i bibliotekets samlingar så slänger ni iväg ett mejl till martin.bensch@helsingborg.se
Vill man kolla vad vi de facto har kollar man denna länk.
/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 18

Nominerad: "Invocation" - DEW-SCENTED



Att faktiskt hålla sig till vad man är bra på behöver inte vara en dålig sak om det innebär att spela thrash på det sätt som pålitliga DEW-SCENTED gör. Vilket jag också tyckte då plattan kom i slutet på maj och gick varm hemma i anläggningen. För läsare av mina texter kommer det inte som en chock att jag gillar denna plattan: mängder med två-taktm, blytunga riff och riktigt habila dängor brukar vara säkra knep för att jag ska gilla plattan. DEW-SCENTED scorar inte högt på originalitetsskalan - men det bandet förlorar på denna tar det med råge igen på skalan som vi kan kalla spelglädje-kopplad till beprövade knep-skalan.



/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 17

Nominerad: "From Our Cold, Dead Hands" - INFANTICIDE

Riktigt skön death/grindcoreplatta med mycket influenser från punken och såklart NASUM som för evigt kommer stå som måttstocken mot vilken all musik inom genren bedöms.
Renset är såklart den dominerande grejen på plattan - trummisen Kristoffer Lövgren hamrar på som den duracellkanin som man bör vara för att orka med den nedslagsfrekvens som härskar inom genren. Det är argt, aggressivt och som ni förstår väldigt bra.




/Martin

Hårdrocksnostalgi - sågklingor i skrevet

Kort inlägg från mig idag, klippen och intervjun får tala. Vi kan väl dock vara rörande överens om att det var betydligt roligare (läs: utmanande, skräckinjagande eller dylikt) att vara hårdrockare för sisådär 26 år sedan.

Barnjournalen 1983 - om hur det är att vara hårdrockare (Detta klippet är bland det bästa som någon tv-kanal visat - någonsin!)

WASP på Barnjournalen 1984

Svar Direkt med Siewert Öholm 1984

Intervju med tjejen som läser dikten 25 år senare


Summa sumarum: SVT var mycket roligare förr.

/Alex

söndag, november 28, 2010

Ett ljus för Molly och King Diamond



Det är första advent och vad vore då mer opassande än att hylla King Diamond? Mitt första möte med den danske satanistikonen var i en Mitsubishi 1989 när skivan Conspiracy var ny. Volymen var explosiv, jag fattade nog egentligen inte någonting som den 12-åring jag var förutom en sak: jag ÄLSKADE det jag hörde.

21 år senare har jag kungens namn intatuerat på vänster arm och Mercyful Fate på högra. Få band eller artister betyder mer, och få skivor betyder mer än Mercyful Fate´s Melissa och King Diamonds Fatal Portrait.

Fatal Portrait ja, det är som sagt advent och ljuset vi tänder idag är ljuset som Molly hemsöker. Ända sedan mrs. Jane låste in sin dotters ande i ljuset har Molly längtat efter att få berätta sin historia för någon och bli fri för att få sin hämnd på sin egoistiska tillika ondskefulla mor. Tänd ett ljus ikväll. Tänd det och uttala orden ”The Jonah”. Då äntligen kan Molly få sin hämnd, och i slutändan bli fri från sin fångenskap.

"...I´ll destroy you..."

/Alex

fredag, november 26, 2010

Ny design

Tröttnade lite på den gamla templaten - vad tycker ni om denna? Har inte riktigt bestämt mig själv än nämligen, just nu är det dock bara skönt att få vila ögonen på en design som är ny.

/Martin

Fredagslistan

Kom ni ihåg förra veckans lista? 7 timmar lång med över 100 låtar blev kanske lite väl mastigt. Därför består veckans fredagslista inte av hela album utan endast några utvalda spår från artisterna i fråga. Denna veckans lista görs endast av mig - men det blir inte bara grindcore och dödsmetall, även om dessa genrer såklart finns representerade. 19 låtar, prick 1 timmes speltid.

/Martin


Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 16

Nominerad: "New Era Of Corruption" - WHITECHAPEL

Rejält tung metal bjuds det på "New Era Of Corruption", en platta så bedövande brutal i sin ljudbild att jag kippar efter andan. Och annat är ju inte att vänta sig av ett band som begagnar sig av 3 gitarrer som brer på en riffmacka lika fet som underhudsfettet på en blåval.




/Martin

torsdag, november 25, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 15

Nominerad: "Lawless Darkness" - WATAIN

"Lawless Darkness" är årets absolut bästa black metalplatta i mina öron. WATAIN har lyckats med bedriften att göra en skiva som är bättre än "Sworn To The Dark" och med tanke på vilken kvalitativ käftsmäll den plattan är, är detta ingen liten bedrift. Stämningen och ljudbilden är klockren - den fullkomligt lågar av urkraft och mörker. Sen har bandet lyckats med att skriva ursinnigt starka låtar som drar in som en satanistisk audiell tsunami och med full kraft ödelägger sinnena. Som jag skrev i recensionen av bandets konsert i Malmö - detta är black metal i sin renaste form.




/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 9

Mountain - Malmö 18/11

Sist jag såg bandet var på Karlshamn Rock Festival 1998, en ganska tråkig historia då någon kastade en tändare på Leslie West och han blev förbannad och i princip bara ville därifrån. Jag har sedan missat dem när de varit här, men fick nu äntligen möjlighet att se dem igen och hoppades naturligtvis att det skulle bli en bättre spelning. Det blev det, med RÅGE! Leslie var på dunderhumör, Corky Laing slog sönder så många trumpinnar att jag tappade räkningen och Rev Jones...jösses vilken basist! Ganska kort spelning, 65 minuter, men det var en magnifik timme. Toppen denna kväll var Leslies oerhört emotionella People Get ready, det var helt tyst på KB när han sjöng.

1. Blood of the sun
2. For Yasgur´s farm
3. Never in my life
4. People get ready (Curtis Mayfield)
5. Rev Jones – bass solo
6. Theme for an imaginary western
7. Blowin´ in the wind (Bob Dylan)
8. Nantucket sleighride
9. Mississippi queen

/Alex

onsdag, november 24, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 14

Nominerad: "Dementia/Dyslexia" - FLESHWROUGHT

Meckig dödsgrind från tvåmannabandet FLESHWROUGHT är, som jag skrev i recensionerna på Metal Covenant och WeRock, inte musik för noviser inom extremmetal. För oss andra är detta ren mumma då större delen av plattan sparkar röv på ett förträffligt sätt. Navene Koperweis är mannen ansvarig för alla instrumentinsatser på plattan och tillsammans med Jonny Davy (även i JOB FOR A COWBOY) på sång har han skapat en brutalt skön grinddängplatta.




/Martin

Till minne av Eric Carr



Idag, den 24/11, är det ofattbara 19 år sedan Eric Carr i KISS lämnade oss. En fjärdedels livsålder. Det känns konstigt, han var en oerhört stor del av min uppväxt och det var den första förlusten av en människa som verkligen betydde något som jag var med om.

Jag fick aldrig tillfälle att träffa honom, men jag såg honom live 1988 när KISS var i Köpenhamn på en av mina favoritturnéer (Crazy Nights). Jag vårdar minnet ömt, och idag tänder jag ett ljus och kör 80-talets allra bästa köpvideo Animalize Live Uncensored på full blås i dvd´n.

19 år sedan. Det är fanimej inte klokt.

KISS: Black Diamond, live Detroit 1984 (Eric är ett MONSTER här!)


tisdag, november 23, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 13

Nominerad: "Coordinates Of Confusion" - NEGLIGENCE

Jag gillar thrash och hade sett enormt mycket fram emot både DEATH ANGELs och FORBIDDENs plattor. När dessa inte levde upp till förväntningarna var det istället ett gäng från Slovenien som verkligen gjorde det. Jösses vad bra detta låter - köttiga gitarrer, galopperande trummor och låtar som verkligen inte behöver skämmas för sig!
Med "Coordinates Of Confusion" i lurarna spred sig ett stort leende över läpparna, för detta är verkligen en triumf till platta.




/Martin

Hårdrocksnostalgi

Nu när juletid nalkas har jag lättare än vanligt för att bli nostalgisk. Inte sällan spelar jag LP-skivor oftare än mitt på sommaren, jag frotterar mig med gamla Okej-tidningar och deras underbara men journalistiskt bristfälliga innehåll, och jag frossar i den ystra 80-talshårdrocken som är soundtracket till min barndom.

Jag tänkte nu dra med fler personer i förfallet, läsarna av bloggen skall få följa med ner i detta träsk av fenomenal musik blandad med betydligt mindre fenomenal sådan och intervjuer som är mer av hyllningskörer eller åtminstone inte innehåller någon form av information som skulle kunna kallas vettig. Idag: Metalljournalen!

1985 var detta The Shit! Man skulle se Metalljournalen, och var man som undertecknad knappt 8 år gammal fick man hitta på allehanda ursäkter för att få stanna uppe sent. Alla har säkert olika minnen av denna eminenta show (host host) men allt finns inte tillgängligt på youtube, jag bjuder därför på följande klipp varav det första satte sig mer fast än andra i mitt huvud:

King Kobra: Intervju + Hunger (underbar låt!)
KISS: Thrills in the night (promovideo)
Accept: Balls to the wall (promovideo)
Madame X: High in high school (CHRIST ALMIGHTY!)

Tyvärr så saknas Judas Priest: Love Bites-videon på youtube, men den är åtminstone med oss in spirit. Jag var faktiskt lite rädd för den, men oerhört fascinerad av den också. Idag är jag inte lika rädd.

Slut för idag!

/Alex

måndag, november 22, 2010

Supporta scenen

Årets hårdaste turnépaket? Jo, det kan det nog banne mig vara. JOB FOR A COWBOY, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY och TRIGGER THE BLOODSHED lirar på KB i Malmö ikväll, och jo jag vet ju att det är måndag, och att pengarna kanske tryter men jag både tror och hoppas att detta kan bli en bra konsert. 190 spänn är ju inte speciellt mycket för tre band, eller hur?

JOB FOR A COWBOY är ju störst, och bandets spelning på Mejeriet tidigare i år visade på ett band som krossar på scen.

Fast jag ser, får jag erkänna, mer fram emot de övriga två banden. ANNOTATIONS OF AN AUTOPSYs blytunga "The Reign Of Darkness" har en hel del bra låtar även i fall skivan som helhet inte når riktigt ända fram. Det gör, vilket ni säkert har förstått, "Degenerate" av TRIGGER THE BLOODSHED som jag ser extra mycket fram emot att få se på scen.

/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 12

Nominerad: "Degenerate" - TRIGGER THE BLOODSHED

TRIGGER THE BLOODSHED har tagit ett jättekliv rent låtskrivarmässigt med "Degenerate". Inte för att bandets tidigare plattor var dåliga, men materialet på senaste släppet är verkligen stenhårt fokuserat - snart sagt varenda låt sparkar stenhårt på plattan som verkligen bjuder på allt från rent renspisk till mer svängiga och blytunga dängor som The Soulful Dead nedan.




/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 8

Pretty Maids - Köpenhamn 27/8

Ett trevligt 25-årsjubileum där PM körde hela Red, Hot & Heavy-skivan vilket innebar en hel hög med låtar som man ALDRIG får höra annars. Sånt gillar jag. Synd bara att gitarren låt som vore den inkopplad i en brödrost.

1. Intro: Carmina burana
2. Back to back
3. Red, hot and heavy
4. Waitin´ for the time
5. Cold killer
6. Battle of pride
7. Night danger
8. A place in the night
9. Queen of dreams
10. Little darling
11. Pandemonium
12. I.N.V.U.
13. Little drops of heaven
14. Please don´t leave me
15. Love games
16. Future world

/Alex

fredag, november 19, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 11

Nominerad: "Undantagstillstånd" - ZOMBIEKRIG

Kanske är det för att ZOMBIEKRIGs attityd påminner så mycket om hur arga METALLICA lät kring debuten. Kanske är det för att texterna är på svenska. Kanske är det för att gitarrerna låter så helförbannade. Det låter i vart fall så fantastiskt bra och aggressivt att det är svårt att stå emot denna thrashfest som verkligen inte släpper speciellt ofta på gaspedalstrycket.






/Martin

Fredagslistan

Fredagslistan denna vecka är 105 spår lång. 7 timmars musik av det tuffare slaget väntar den som följer länken.

Alex har lyssnat på superhypade GHOST. Själv tycker jag att det finns bättre grejer att låna öronen till - som TRIGGER THE BLOODSHEDs plattor som bjuder på råstänk åt grindhållet på de två första alstren och lite mer dödsgrind på senaste plattan "Degenerate". Bra är det i alla fall, hehe! Stor spännvidd som vanligt.

Martin & Alex

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 7

Alice Cooper - Stockholm Sonisphere 7/8

Okej, det regnade. Trist. Men utöver regnet så var detta den i särklass sämst arrangerade festival jag någonsin besökt. Jag var vansinning på precis allt när jag efter bara sex Iron Maiden-låtar gav upp och lämnade leran. Allt, utom Alice Cooper. Visst, han körde inte hela setet, några obskyra låtar i mitten hade tagits bort. Detta och ovädret till trots visade Alice helt klart var skåpet ska stå, proffs som han är även i ruskväder. När han dessutom tackade efter giget och sade "you´re the bravest audience in the world" så värmde det åtminstone lite.

1. School’s out (partial)
2. No more mr. nice guy
3. I’m eighteen
4. Wicked young man
5. Ballad of Dwight Fry
6. Go to hell
7. Guilty
8. Cold Ethyl
9. Poison
10. Black Widow (instrumental) / -drum solo-
11. Vengeance is mine
12. Dirty diamonds
13. Billion $ babies
14. Killer
15. I love the dead (ending section)
16. Feed my Frankenstein
17. Under my wheels
18. Elected
19. School´s out

/Alex

torsdag, november 18, 2010

Myspace-race mark II

Dags för ett nytt myspace-race. Det går till på följande sätt;jag börjar med ett valfritt band, sedan måste jag välja ett band från första bandets sida att gå vidare till. En låt per band, och ja, det finns ju såklart en liten tvångsmässighet i detta. Men det är vansinnigt kul.

Första band: TORTURE DIVISION. Vet ni inte vilket det bandet är det nåt fel. Alternativt ska ni dra åt helvete som gitarristen Lord K. Philipson skulle ha uttryckt det. Ren rens handlar det om - tryck på play och få hjärnan utblåst av högkvalitativ death metal. Så är det, varken mer eller mindre. Spelad låt: Double Barrel Remedy.

Surfade vidare till två-taktsmatande skräckthrash/death konglomeratet F.K.Ü. Riktigt kul - i alla fall en stund - med musik som bygger på ren spelglädje. Kommer man att komma ihåg bandet som ett av de största i världshistorien. Nä, men det betyder inte att bandet är dåligt. Spelad låt: Grave Robbing Mania

Elektrofusionerad deathmetal med matig produktion hittades på VALLEY OF THE DEADs sida. Inget som fastnade egentligen, men inget som jag avfärdade helt heller. Spelad låt: Awaiting The Turmoil.

Mer mörker än något annat fick man sig till livs på FACEBREAKERs sida - namnet säger ju en hel del om vad det handlar om. Nedstämt till gruvdjup och ett growl som mer än väl gör jobbet. Bra. Spelad låt: Soul Eater.

/Martin

Uppmärksamhet

Chief Rebel Angel kör en grej på sin blogg Metal! som heter Blogg I Fokus där han tar upp och intervjuar olika bloggare - och denna gång är det Metallbibliotekarierna som står i fokus. Verkligen kul att få vara med på den grejen - dels för att lite uppmärksamhet är ju kul, men också för att man faktiskt får formulera sig kring sitt eget värv. Det gör man ju inte så ofta egentligen...

Well, vill ni veta mer om bloggen och oss så rekommenderas denna länk. Passa på att kolla in resten av Chiefs grejer också, om ni inte redan har gjort det.

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 6

Transatlantic - London 21/5

I ämnet "overkliga konserter genom åren" toppar denna högst unika tillställning sannerligen listan. För ett år sedan hade jag aldrig ens trott att jag skulle få se denna supergrupp live, och igår kom Ginza-paketet med konserten på både dvd och cd. Livet är ibland outgrundligt men oerhört vackert. Mike Portnoy, Roine Stolt, Neal Morse, Pete Trewavas samt gästen Daniel Gildenlöw skapade magi denna kväll. Det känns fortfarande overkligt.

set 1
1.The whirlwind

(Overture går att beskåda här)

set 2
1.All of the above
2.We all need some light now
3.Duel with the devil

set 3
1.Bridge across forever
2.Stranger in your soul

/Alex

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 10

Har förstått att nomineringslistan inte bara är av godo. Chief Rebel Angel på bloggen Metal! uttrycker viss ångest, kanske inte över listan i sig, utan hur han ska få ihop sin egen årsbästalista, haha! Well, jag är ganska övertygad om att han kommer lyckas med detta så vi kör vidare:

Nominerad: "Path Of Fire" - AEON

En av årets absolut hårdaste plattor. I recensionen av "Path Of Fire" skrev jag att finkänslighet får ni leta efter någon annanstans än på AEONs plattor – med låttitlar som Forgiveness Denied, I Will Burn, Abomination To God förstår man rätt snabbt varthän det barkar.

Detta är death metal så brutal att den får stenar att blöda - och inget överhuvudtaget för känsliga lyssnare, vilket gäller även videon nedan som bara förstärker intrycket av AEON som ett väldigt hårt band. Bra är det dock och jag gav plattan ett högt betyg (8/10). Total death metal.




/Martin

onsdag, november 17, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 9

Nominerad: "The Final Frontier" - IRON MAIDEN

Ingen direkt högoddsare eller hur? Nä, tänkte väl det. MAIDEN kommer alltid att ha en speciell plats i bröstkorgen som bandet som förde in mig på metal. Därför är det extremt kul att bandet fortfarande kan leverera plattor som verkligen inte skäms för sig. "The Final Frontier" är stark och innehåller en del vansinnigt bra låtar. Bästa plattan är det inte men den är tillräckligt bra för att erhålla en nominering till årsbästalistan med råge.

Lyssna bara på den magiska tyngden och svänget 2:38 in i nedanstående låt! Gåshud är bara förnamnet, haha!




/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 5


Praying Mantis - Sweden Rock Festival 11/6

Bandets första spelning i Sverige NÅGONSIN! Jag är stolt och lycklig över att ha varit en del av den. Vi var inte så hiskeligt många vid scenen men bandet rockade som fan ändå! Bra låtval, nya plattan är kanon och det var väl egentligen bara en eller två låtar till från första plattan som jag hade önskat, men till syvende och sist: vilket UNDERBART liveband!

1. Children of the earth
2. Panic in the streets
3. Cry for the new world
4. Don´t be afraid of the dark
5. Turn the tide
6. Touch the rainbow
7. Rise up again
8. Highway
9. Turn the tables
10. Captured city

/Alex

tisdag, november 16, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 8

Nominerad: "Majesty And Decay" - IMMOLATION

Det här kan vara ett av de snyggaste skivomslagen jag sett - därav det större formatet. Att plattan inte går av för hackor heller gör ju verkligen inget alls. Gillar man SUFFOCATION (och vem gör inte det) så är IMMOLATIONs rejält svärtade death metal även den riktigt njutbar. New York-gänget brakar fram med en tyngd och ett mörker som golvar totalt. Det roliga är att jag initialt inte tyckte speciellt mycket om denna plattan - men den har vuxit rejält ju mer jag lyssnat.




/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 7

Nominerad: "Fragments Of Form And Function" - ALLEGAEON

Verkligt habil melodisk dödsmetall. Originellt? Nja kanske inte musikaliskt, men texterna avhandlar frågor om vetenskap - vilket ju inte hör till vanligheterna när det gäller lyrikinnehållet i denna subgenre.

Framför allt är det instrumentinsatserna som inponerar - gitarristerna Ryan Glisan och Greg Burgess är, för att uttrycka det milt, bra på sina instrument vilket gäller även det övriga bandet.




/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 4


Lamb Of God - Lund 12/3

Detta blev en väldigt hård kväll bestående av Between The Buried And Me, August Burns Red, Job For A Cowboy samt headlineande Lamb Of God. De andra banden var ok förutom JFAC som jag inte gillade alls, men när LOG gick på så kändes klasskillnaden enorm. Ljudet var löjligt bra, speciellt för att vara Mejeriet, bandet var snortight och publiken röjde som fan. Jag gick därifrån svettig trots att jag stod på andra våningen. Trevligt.

1. The Passing
2. In Your Words
3. Set to Fail
4. Walk With Me In Hell
5. Now You’ve Got Something To Die For
6. Ruin
7. Hourglass
8. Dead Seeds
9. Blacken the Cursed Sun
10. Grace
11. Broken Hands
12. Laid to Rest
13. Contractor
14. Vigil
15. Redneck
16. Black Label

/Alex

måndag, november 15, 2010

På allmän begäran - VAN HALEN

Kommentar från läsare: "2-takt suger, hur väl exekverad den än må vara. När kommer en Van Halen-feature?"

Den kommer nu i form av en spellista - plus lite annat. Att VAN HALEN i sina bästa stunder är riktigt underhållande att lyssna på ansluter jag mig varmt till. Att bandet i sina sämsta stunder är riktigt rejält dåliga är ytterligare en sanning.

Sångare har avlöst varandra - många gillar David Lee Roth's scenutstrålning, men bandet VAN HALEN blev så mycket mer intressant när Sammy Hagar togs in lagom till att bandet började sälja mängder av plattor och blev soundtracket för fler fester på 80-talet än man vill komma ihåg. Gary Cherone vill man ju helst glömma helt eller hur? Tänkte väl det.







Där har ni ju tre exempel på hur det lät.

VAN HALEN har ju blivit ett av de där banden vars storhetstid sedan länge är över och som det är svårt att lyssna på utan att transporteras bakåt i tiden - många minnen hör samman med bilåkande till liveplattan "Live. Right Here. Right Now" och det är klart att man hellre behåller dessa stunder än lyssnar på bandet med Gary Cherone bakom mikrofonen och tanken på att bandet numera har fallit samman till ett sorgligt skämt.

/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 6

Nominerad: "Kvelertak" - KVELERTAK

Kanske en av de mest förväntade nomineringarna - norska KVELERTAKs självbetitlade debutskiva har golvat stora delar av kritikerkåren - helt välförjänt om ni frågar mig. För detta är såklart så jävulskt bra att man hoppar upp och ner som en endorfinspeedad 3-åring. Tyngd, sväng, blastbeats, en rå punkig attityd parad med black metalinslag gör att man får sig serverad musik där varenda ton manglas fram med sådan emfas att andan sätts i halsen. Att bandet är lika bra live som på platta är ingen hemlighet - bevis på detta återfinns sedan igår på WeRock om man har lust att kolla in det (vilket man såklart har, eller hur?)





/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 5

Nominerad: "Hammer Of The North" - GRAND MAGUS

Gosse vad bra detta är! Tyngden och framför allt svänget är ju GRAND MAGUS starka sidor - och dessa lyfts fram på ett vansinnigt förtjänstfullt vis på "Hammer Of The North" som hittade hem från första lyssningen hos mig.

Det finns en värdighet och en respekt hos GRAND MAGUS som jag verkligen gillar - respekten för den traditionella heavy metal som dominerade i slutet på 70-talet och början på 80-talet och värdigheten i att framföra tung på ytan ganska simpel, men ack så effektfull dito träffar klockrent rakt in i bröstkorgen.





/Martin

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 3

KISS - Malmö 13/6

Som någon kanske vet (eller också inte?) så är KISS mitt favoritband. Med detta sagt så har jag lite svårt för deras förvaltande av arvet idag, men när de kom till Malmö kände jag mig nästan tvungen att gå dit även om Paul Stanley idag mest låter som en skadeskjuten kråka. Tyvärr, tillägger jag, eftersom han är en av mina största idoler och jag önskar att han var lika bra som för bara 10 år sedan. Vi blir dock alla äldre. I vilket fall - jag blev överraskad! De nya låtarna funkade sådär, partiet i mitten med obegripliga Shock me följt av solospottar, I´m an animal och överspelade 100,000 years var SEEEGT men på det hela taget var det en betydligt bättre spelning än jag vågat hoppas på, och när den var slut gick jag därifrån med ett leende. Kanske något överseende, men ändock ett leende. Och det är väl allt man kan önska egentligen.

låtlista:
1. Modern day Delilah
2. Cold gin
3. Let me go, rock´n roll
4. Firehouse
5. Say yeah
6. Deuce
7. Crazy, crazy nights
8. Calling dr. love
9. Shock me
10. -guitar/drum solo-
11. I´m an animal
12. 100,000 years
13. Gene Simmons – bass solo
14. I love it loud
15. Love gun
16. Black diamond
17. Detroit rock city
18. Beth
19. Forever (intro) -> Lick it Up
20. Shout it out oud
21. I was made for loving you
22. God gave rock´n´roll to you II
23. Rock and roll all nite

/Alex

fredag, november 12, 2010

Årsbästalista 2010 - konsertnominering nr. 2

Michael Schenker Group - Sweden Rock Festival 11/6

Efter bandets utråkiga spelning på samma festival 1999 så hade jag en liten förhoppning om att 2010 skulle bli en upprycking i jämförelse. Jag fick inte bara rätt utan ULTRA-rätt! Jösses Amalia och hennes fasters hund, jag stod som förlamad under delar av spelningen och bara älskade att MSG kunde vara så här bra så "sent" i karriären. Låtlistan går inte av för hackor den heller, och ta en lyssning på Into the arena som jag länkar till - när Michael kör slutsolot så reser sig alla hår på kroppen! Mumma för metalöron!

låtlista:
Intro / Armed and ready
Cry for the nations
Let sleeping dogs lie
Ready to rock
Ride on my way
Into the arena
Lost horizons
Rock my nights away
On and on
Lights out
Attack of the mad axman
Rock bottom
Doctor doctor

/Alex

Fredagslistan vecka 45

Det blev lyssnat på musik denna veckan också - föga förvånande - men ändå. Alex njuter i fulla drag av hotellvistelse och har tankarna på helt andra saker än att göra listor. I sann kamratanda lade jag till en platta av ett av Alex favoritband, KISS. Sen om han gillar plattan eller inte det vete fan...

En del skåpmat i form av ONE HOUR HELLs platta "Product Of Massmurder". Kommer ni ihåg den? Riktigt bra rens som jag föll tungt för när den kom ut - den håller faktiskt än, trevligt nog.

Resten av listan får ni, precis som tidigare, upptäcka på egen hand.

Nytt på Werock

Det finns en hel massa nytt att läsa på WeRock (om ni nu inte har hittat dit än). Ida Frisell DVD-tipsdebuterar med en text om ALICE COOPER's "Theater Of Death, som trots att skräckrockarens musik inte är min kopp te är grymt skön att läsa.

Dessutom två nya konsertrecensioner; en av Robert "Chief Rebel Angel" Gustafsson som bevittnade AIRBOURNEs spelning på Tyrol. De kan tydligen både spela och dricka ordentligt. Ni kan också läsa om AMORPHIS gig på Amager Bio signerad Henrik Nygren. En väldigt imponerande spelning kan man lugnt säga.

Det kommer att bli ytterligare en DVD-recension i november från ett visst av mig högt hållet band från Polen, bara som en liten extra bonus :-)

Vad vi har att vänta oss? Se nedan...



Herrejävlar vad jag längtar tills den dyker upp hemmavid!

/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 4

Nominerad: "Heirs To Thievery" - MISERY INDEX.

Politisk rensdöds när den är som bäst får man sig serverad från kvalitetsknäckande MISERY INDEX. Jag var verkligen helsåld på "Traitors" från 2008 och hade svårt att tro att bandet skulle lyckas toppa den. Sent vaknade syndaren från sådana villfarelser kan jag säga för det här är det bästa bandet gjort i mina öron. Visserligen gillade jag den brötiga produktionen på "Retaliate", men lirar man på den tekniska nivån som MISERY INDEX gör är det så oerhört skönt att höra instrumentinsatserna tydligt. Och det gör man - vartenda blästrande blastbeat, varenda ton hörs lika tydligt som en mistlur - utan att för den skull förta känslan. Mästerligt.



/Martin

torsdag, november 11, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 3

Ja, jag kunde ju inte hålla mig - det får bli ytterligare en nominerad platta idag.

Nominerad: "There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret." - Bring Me The Horizon

Detta är nog en platta som inte många som känner till min musiksmak trodde skulle återfinnas på nomineradelistan. Jag trodde det inte själv. Metalcore tillhör ju inte vad som brukas spelas hemma i vanliga fall. Men detta är så drabbande musik att jag inte kan värja mig. Visst finns det element på "There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret." som jag inte gillar, men under långa stunder sitter jag som bedövad av musiken.





/Martin

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 2

Nominerad: "The Panic Broadcast" - SOILWORK

Många, underteckad inkluderad, var ganska besviken på "Sworn To A Great Divide" som inte riktigt höll måttet. När Peter Wichers återkomst till bandet annonserades blev i alla fall jag helt till mig - nu skulle den gamla magin återfinnas. Och det gjordes med råge. "The Panic Broadcast" är en sanslöst bra platta som visar att SOILWORK är mäktiga än att producera rejält häftig musik som känns närvarande, fokuserad, hård och ack så svängig. Dirk Verbeuren levererar sin kanske bästa insats bakom trummorna - lyssna bara på det makalösa sväng han har i sina blastbeats.





/Martin

onsdag, november 10, 2010

Årsbästalista konserter - nominerad nr. 1

Då Martin kör topplistan på skivor kändes det naturligt att jag kör topplistan på konserter, det är mitt huvud- tillika favoritgebit och detta året har sett en oerhört trevlig flora av konserter. Jag kommer att begränsa mig till en topp 5-lista men börjar precis som Martin med att presentera nominerade alternativ.

Fear Factory - Köpenhamn 5/3.

För några år sedan hade jag inte trott att FF skulle komma tillbaka så starkt, men när Mechanize kom förra året så slog den av mig från stolen. En oerhört bra platta, alla kategorier, så när FF kom till Pumpehuset i våras var det dags att se dem igen för första gången på femton år (senast jag såg dem var när de öppnade för Ozzy 1995). Låtlistan var riktigt bra, den sista "hit-kvintetten" från Demanufacture var så hård att jag stångade näsan i väggen och drog kalsongerna över huvudet i ren eufori. Lite grötigt ljud men GENE HOGLAAAAAAAN!

låtlista:
1. Mechanize
2. Shock
3. Edgecrusher
4. Smasher/devourer
5. Industrial discipline
6. Acres of skin
7. Linchpin
8. Powershifter
9. Fear campaign
10. Martyr
11. Christploitation
12. Resurrection
13. Final exit
14. Demanufacture
15. Self bias resistor
16. Zero signal
17. H-K (Hunter-killer)
18. Replica

/Alex

tisdag, november 09, 2010

Årsbästalista 2010 - de nominerade plattorna, nr 1

2010 går mot sitt slut, och vilket sanslöst bra musikår det varit! Med den myckenhet lysande metal som har kommit i år kommer det såklart inte att bli lätt att sammanställa årsbästalistan - men det är ju ett lyxproblem i kubik i sanning. I en serie inlägg kommer jag delge er vilka skivor som kan komma ifråga för placeringar på denna illustra lista - den fullständiga listan med exakta placeringar kommer i ett senare skede.

Nominerad: "Quantum Catastrophe" - BRAIN DRILL

Detta är med lätthet den mest tekniskt extrema plattan av de nominerade - teknisk brutal death metal är ju verkligen inte allas kopp te - för min egen del är detta ren mumma! Ju äldre jag blir desto mer drar mitt musiklyssnade åt musik av det här slaget - och att det behövs en inlärningskurva för metal av det här slaget är väl i det närmaste självklart. Detta är så långt bort från den metal jag började lyssna på under 1980-talet man kan komma, och är musik som delar upp folk i grupperna älskar eller hatar.



/Martin

måndag, november 08, 2010

Notre Dame, bloody Notre Dame

Såhär i Halloween- och skräcktider drar vi oss till minnes ett av Sveriges hemligaste band genom tiderna. I dystert dunkel, täckta av spindelväv och till bredden fyllda med allt ifrån klassisk 20-talsskräck till mer sentida sådan blev medlemmarna i Notre Dame väckta ur en drömlös sömn runt 1997. Snowy Shaw, f.d. trummis i Mercyful Fate och King Diamond satte ihop bandet han själv ville se på scen efter att ha växt upp med och dyrkat (precis som vi andra) bl.a. KISS och Alice Cooper. De andra medlemmarnas identitet förblir höljt i tystnadens mörker, och om bandet vet vi inte mycket alls utöver den spartanska utgivningen.

De gjorde endast en handfull spelningar i Sverige innan de till slut lade ner verksamheten 2004. De hade då släppt en hög med ep´s och singlar, två fullängdare (eller tre, beroende på hur man ser på det...) samt den avslutande liveskivan. Alla skivorna kan idag vara mer eller mindre svåra att få tag i förutom den sista fullängdaren (Demi Monde Bizarros), men det är värt att leta efter dem. Liveskivan är så bra att man får lust att stånga pannan blodig i bordet i takt med att skräcken krypper längs ryggraden, och debutfullängdaren ska vi inte ens prata om. Eller jo, det ska vi - Vol. 1 - Le Theatre Du Vampire är så in i nordens bra att man blir helt tandlös. Tänk er en skiva som i samma stund andas serietidningen Dracula, ren och skär King Diamond-skräck, oförblommerad ondska samt brutal och välspelad metal och sinnessjuk stämning... Rösterna...jag hör rösterna igen......får nog sluta skriva nu......

The Bells Of Notre Dame (hittepåvideo men musiken är The Real Shit!)
Bouffon, bloody bouffon
Le Theatre Du Vampire

/Alex

fredag, november 05, 2010

Fredagslistan vecka 44

Äntligen fredag! Ja, så känns det faktiskt idag - höstlov innebär i vanlig ordning mycket folk på biblioteket, och att man får avvärja minst ett slagsmål per dag mellan datorspelande ungar som vi sardoniskt nog konstaterande igår. Desto trevligare är det ju att göra fredagslistor, minst sagt!

Det har blivit en hel del AMORPHIS för min del - samt att jag börjat lyssna igenom de kandidater som kan komma ifråga för årsbästalistan i år. Ni har säkert noterat det också - 2010 har bjudit på en sanslös mängd riktigt bra musik, och den där trevliga ångestkänslan vad gäller listor har börjat öka i intensitet.

Alex har faktiskt en platta med på listan denna veckan som jag tycker är riktigt bra - "Victims Of The Modern Age" av Arjen A. Lucassen's Star One som visserligen inte innehåller några grindpartier alls, men desto mer snygg, välproducerad, mäktig metal med mycket snygga harmonier i sångstämmorna.

De övriga plattorna är bara några knapptryckningar bort - trevlig helg!

/Martin

torsdag, november 04, 2010

Supporta scenen

Det är många konserter i år - har man möjlighet tycker jag att man ska bege sig till Amager Bio och kolla in finska AMORPHIS som verkligen inte brukar spela i närområdet speciellt ofta. Tackar för jag vet inte vilken gång i ordningen att jag bor i närheten av Köpenhamn.



Gillar verkligen det episka i bandets musik, något som jag verkar dela med en hel hög kollegor på WeRock, vilket man kan kolla här, här, här och här - plus att jag verkligen gillar sångaren Tomi Joutsens röst, både den rena och growlet.

/Martin

onsdag, november 03, 2010

Diverse

Har senaste timmen lyssnat på James LaBries soloplatta "Static Impulse" på tips av Fredrik Andersson (CHINE, SINS IN VAIN). Mest för att Peter Wildoer (DARKANE, NON HUMAN LEVEL samt en jävla jättehög band till) både lirar trummor och gastar föredömligt. Efter låt 8 tröttnade jag. För mycket på autopilot tröskade plattan fram. Bytte raskt över till DEFEATED SANITY och deras skönt meckiga och avgrundsmörka death på årets "Chapters Of Repugnance" och ja, det var ju lite annat ljud i den skällan så att säga.

Lite roligt är att deras trummis heter Lille Gruber, haha! Men som vanligt är det en piskfantoms hela arsenal man bjuds på. Försökte hitta nåt bra klipp på Youtube, men ljudkvalitén var för dålig på det jag hittade. Ni får hålla tillgodo med plattan helt enkelt.

/Martin

tisdag, november 02, 2010

Transatlantic Whirldtour

Nu börjar vi närma oss! I maj i år var jag över på Shepherd´s Bush Empire i London för att bevittna supergruppen Transatlantic på en av deras tämligen sällsynta konserter. Under tio år har det avverkats endast en handfull spelningar varför möjligheten att få se en 2010 sannerligen inte skulle försummas. Väl på plats var det tydligt att något speciellt var på gång, det fanns kameror överallt och det låg en underbar spänning i luften. Jojomen - konserten filmades i sin helhet och släpps på 2-DVD och 3-CD om bara ett par veckor. De spelade hela nya skivan rakt av, det är ju bara en låt fast den är 78 minuter lång, och sedan det mesta (men inte allt) från de två föregående skivorna. Konserten varade således sina nätta 3 timmar och en kvart vilka är förevigade och ser så äntligen dagens ljus även för icke-besökarna.

För den oinitierade så består Transatlantic av Neal Morse, Roine Stolt (Flower Kings), Pete Trewavas (Marillion) samt Mike Portnoy (numera ex-Dream Theater). En samling musiker som egentligen skulle kunna göra Smurfhits ihop och det skulle ändå bli bättre än i princip allt annat i musikvärlden. Speciellt den senaste skivan, The Whirlwind, inte bara tänjer gränser utan formligen spränger dem. Med på konserterna i våras hade de även en femte medlem, Daniel Gildenlöw från Pain of Salvation. De kunde helt enkelt inte göra allt själva och Daniel var ett underbart tillskott på scen.

Inga officiella klipp har läckts ut ännu, så tills om ett par veckor får vi längta, sukta och titta på youtubeklippen som finns från denna underbara turné.

Transatlantic - The Overture, live in London 2010-05-21

Is this really happening...?

/Alex

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg